A szenvedélyes madármegfigyelők és a madarak világát kedvelő, hétköznapi érdeklődők számára is élménydús napot kínál szombaton a tatai Öreg-tó partján rendezett Vadlúd Sokadalom.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A profik madármegfigyelő versenye már napkelte előtt, fél hatkor megkezdődik és 12 órán át tart. Akit azonban nem tudományos érdeklődés hajt, elég ha csak reggel hét óra körül látogat ki a Sokadalomra. Általában ebben ez időben indul el egyszerre több tízezer madár a környező földekre, majd sötétedéskor szintén egyszerre érkeznek meg és a tó vizén éjszakáznak.

Jó látási viszonyok esetén felejthetetlen élmény a madárcsapatok megfigyelése. A parton a kirepülést és a behúzást kivetítőkön is nyomon követhetik az érdeklődők, a látottak megértését ornitológus magyarázata segíti.

Napközben a látogatók számos természetvédelemmel kapcsolatos bemutatót láthatnak például a kék vércséről, a Vértes legöregebb fáiról, illetve kipróbálhatják a különböző madármegfigyelő távcsöveket.

A gyerekeket kreatív játszóház, játékos távcsöves madárkeresés és madaras memóriajáték várja. A vásárban kézművesek, őstermelők és népművészek kínálják portékáikat, de vásárolhatók madár- és természetvédelmi eszközök, valamint könyvek és madarakat ábrázoló festmények.

A 220 hektáros tatai Öreg-tavat Magyarország legrégebbi – csaknem 700 esztendős – mesterséges halastavaként tartják számon. A tavon telelő vadludak akár hatezer kilométerről, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk, az ottani időjárás hidegre fordulása után.

A rendezvény különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott ramsari egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amelyet egy város szinte teljesen körülvesz.