Közel egy évtizedes kutatómunkának köszönhető az a siker, amit nemrégiben egy magyar csapatnak sikerült elérnie. A kísérletek során természetes anyagból – almából – vontak ki gyümölcscukrot.

„Sok évvel ezelőtt Franciaországban meséltek nekem a szőlőből természetes úton kivont édesítőről, ami azért keltette fel az érdeklődésem, mert magas az L fruktóz tartalma. Később kiderült, hogy az almáé még magasabb, ezért elkezdtük kutatni, miként tudnánk természetes almacukrot készíteni. Közel egy évtizedre volt szükség ahhoz, hogy megtaláljuk a tökéletes eljárást, a legsokoldalúbb felhasználáshoz szükséges állagot, valamint a legkiválóbb ízélményt. Tudomásunk szerint ez a világon senkinek sem sikerült, ezért roppant büszkék vagyunk az almacukorra” – mondja Antalicz Miklós, az almacukrot gyártó Kft. tulajdonosa.

Évek óta köztudott, hogy a finomított fehércukor nem tesz jót az egészségnek, mindenekelőtt azért, mert gyorsan és nagymértékben emeli a vércukorszintet. Az almacukornak ezzel szemben alacsony a glikémiás indexe, nem utolsó sorban pedig kellemes ízélményt nyújt.

A szakértők hangsúlyozzák, fruktóz és fruktóz között is óriási a különbség. Nem mindegy, hogy laboratóriumi körülmények között, mesterségesen előállított vagy természetes anyagból kivont gyümölcscukrot juttatunk a szervezetünkbe.

„Inzulinos – úgynevezett egyes típusú – cukorbetegnek nem javaslom, de egy diétával karban tartott vagy alacsony dózisú gyógyszeres kezelést igénylő diabétesz esetén kiváló megoldás lehet az almacukor ételek édesítésére. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ez cukorpótló nem energia- és szénhidrátmentes, ezért bele kell számolni az előírt napi szénhidrát-kalóriamennyiségbe” – hangsúlyozza Szarka Dorottya dietetikus.

Az almacukor szirup édessége körülbelül a mézhez hasonló, és mindenféle élelmiszer édesítésére alkalmas.

„Kiválóan alkalmas a kávé ízesítéséhez, sütemény sütéshez, ételek, saláták édesítésére, turmix készítéshez. Lényegében bármilyen receptúrába beleilleszthető. Sütéshez, főzéshez majdnem ugyanúgy használható, mint a répacukor” – emeli ki Gangel András termékfejlesztő.