Spanyolország és Magyarország Belgiummal kiegészülő trióban látta és látja el a soros elnökségi feladatokat. A miniszteri látogatás legfontosabb célja így a tapasztalatok megosztása és a szoros együttműködés megerősítése volt.

A magyar uniós elnökség jegyében megszervezett „Tour de Capitales” találkozók a partnerminiszterek megismerésére és a prioritások egyeztetésére kínálnak alkalmat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által gondozott szakterületeken. A spanyol társtárcákkal összehangolt működés az egymást követő féléves elnökségi időszakok következetessége és folytonossága miatt is közös érdeke a két országnak és az Európai Unió egészének.

A nemzeti fejlesztési miniszter kíséretében Madridba utazott Nyikos Györgyi és Kovács Tamás Iván helyettes államtitkár. A magyar küldöttséget Mercedes Caballero Fernández, a Gazdasági és Pénzügyminisztérium Közösségi Alapok Igazgatóság főigazgatója is fogadta.

Kovács Tamás Iván európai uniós és nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár hivatalos megbeszélést folytatott Teresa Ribera Rodriguez klímapolitikai államtitkárral, és előadást tartott a Spanyol Vállalkozók Szövetsége (CEOE) által szervezett Üzleti Fórumon. A találkozón főként építőipari, közlekedési és energetikai fejlesztési lehetőségek és projekttervek iránt érdeklődő spanyol vállalatok vezetői vettek részt.

A két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkek, Spanyolország Magyarország 10. legfontosabb export- és 19. importpartnere. Az együttműködés azonban tovább bővíthető különösen az energetika, az infrastruktúra és a telekommunikáció területein.