Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Rasovszky Kristóf a hetedik helyen végzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében, a vizes világbajnokság első döntőjében, Balatonfüreden. A mezőny másik magyar tagja, Papp Márk 31. lett, míg az első aranyérem a francia Marc-Antoine Olivier nyakába került.Borús, kissé hűvös idő várta az úszókat Balatonfüreden, a Tagore sétányon felállított lelátókat pedig megtöltötték a nézők. A 62 fős mezőnyben a 10 kilométeren junior világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristóf – aki kiváló formában, világkupa- és Európa Kupa-sikerekkel hangolt a vb-re – a 27-es, míg Papp Márk az 56-os rajtszámot kapta.

A két, 2,5 kilométeres körből álló verseny első ellenőrzőpontjánál, egy kilométernél Rasovszky Kristóf a harmadik helyen kerülte a bóját, hátránya tíz másodperc volt a francia Marc-Antoine Olivierrel szemben. Ötszáz méterrel később Rasovszky az élre állt, egy több emberes bolyban azonban többször cserélődött az éllovas személye. Féltávnál még mindig rendkívül sűrű volt a mezőny, Rasovszky azonban elsőként kezdte meg a második kört, míg Papp Márk a mezőny második felében harcolt. Ekkor egyszerre csak kisütött a nap Balatonfüreden, és pillanatok alatt nyári forrósággá alakult az időjárás. Két francia haladt elöl, de mögöttük közvetlenül Rasovszky úszott. Látszott, hogy nagyon figyelnek egymásra a versenyzők, senki sem mert „robbantani”, ezért rendkívül szoros befutóra volt kilátás.

A hajrát nagyjából egy kilométerrel a vége előtt nyitották meg. Olivier viszonylag jelentős előnyre tett szert, az utolsó fordulót követően Rasovszky a harmadik helyen vághatott neki a célegyenesnek: a franciát és az olaszt nem lehetett megfogni, a harmadik helyért pedig hatalmas csata alakult ki, végül Rasovszky hetedikként érkezett be.

A verseny előtt kisebb megnyitót tartottak a füredi mólón, Julio C. Maglione, a FINA elnöke beszédében elmondta, Európa egyik legnagyobb tava, a Balaton már eddig is több sikeres nyíltvízi viadal helyszíne volt.

„Keresve sem találhattunk volna jobb helyet, ahol nyíltvízi sztárjainkat köszönthetjük” – jelentette ki az uruguayi sportvezető, aki újfent hangsúlyozta, hálás Orbán Viktor miniszterelnök folyamatos támogatásáért, valamint a szervezőbizottság vezetőinek, Seszták Miklós miniszternek és Gyárfás Tamásnak, amiért megteremtették az optimális körülményeket a világbajnokság valamennyi résztvevőjének. Bóka István polgármester elmondta, a sportesemény kiváló alkalom arra is, hogy a Balaton és térsége szépségeit bemutassák a nagyvilágnak. Hozzátette, a világbajnokság társházigazdájának lenni nagy megtiszteltetés, ugyanakkor óriási felelősség is. 

„Bízom benne, sikerült minden követelménynek és előírásnak eleget tennünk, a szakma és a versenyzők elégedettek lesznek velünk. Büszkék vagyunk arra, hogy a nyíltvízi úszás és Balatonfüred városa immár összenőttek.”

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 5 km, világbajnok:  

Marc-Antoine Olivier (Franciaország) 54:31.40 perc
2. Mario Sanzullo (Olaszország) 54:32.10
3. Timothy Shuttleworth (Nagy-Britannia) 54:42.10
…7. RASOVSZKY KRISTÓF 54:47.10
…31. PAPP MÁRK 55:28.10

MTI