Forrás: a Budafoki MTE Facebook-oldala

Baljós nyugalom uralkodott kedden Budafokon, egy nappal az FTC elleni Magyar Kupa-elődöntő előtt. Délután négy órakor könnyű, átmozgató edzést tartott a csapat, amiben semmi extrát sem lehetett felfedezni. A kupa, a nagy meccs ellenére sem volt hajlandó kilépni az együttes a megszokott kerékvágásból. A hétvégén Pécsett játszott a csapat, s 1-1-re végzett az NB III. Közép-csoportjában a PMFC-vel. Néhány megrögzött, lelkes Budafok- szurkoló, akik még az edzésekre is kijárogatnak, elégedett ezzel az eredménnyel, hisz hét ponttal vezeti a Budafok a tabellát, igaz, nehéz a sorsolása, hat forduló van még hátra a bajnokságból, s igencsak oda kell még tennie magát az együttesnek az aranyéremért, illetve a feljutásért. Semmi sincs lefutva.

Szóval a csapat nyugodt, a budapesti XXII. kerület lakói viszont – nem csak a foci szerelmesei – fel vannak villanyozva. Olyan magasan, mint a Magyar Kupa elődöntője, sohasem járt még a klub, amely 1912-ben alakult egyébként és számos tehetséget adott a sportágnak. Az 1945-46-os idényben az első osztályban is szerepelt.

Vannak persze vérmes Budafok-szurkolók, akik semmit sem tartanak lehetetlennek. Fradi? Groupama Aréna? Igen, mondják, nehéz lesz, de van esély a csodára is. Ugyan ki gondolta volna, hogy az NB III-as Budafok elbúcsúztatja a Videotont, kérdeznek vissza, majd hozzáteszik, hogy ha ez megtörténhetett, akkor bármi megtörténhet a Fradival is. Főleg most, amikor nincs valami jó formában…

És van itt még valami, figyelmeztetnek a fanatikusok: Ferencváros II – Budafok 1-4 az NB III. Közép-csoportjának 19. fordulójában, 2017. február 19-én. Na ugye, emeli fel a hangját több vérmes drukker. A „kettő” persze más, mint a „nagy csapat”, de mégiscsak Fradi az is.

Prukner László, a Budafok mestere higgadtabb, ő a földön jár. Elmondja a demokrata-hu-nak, hogy először is vírusos, magas lázzal járó betegség „pusztít” a csapat háza táján, s vannak sérültjeik is. A Videotonnal szembeni bravúr csak egyetlen mérkőzést jelentett, de most két meccs lesz, ami azért nehezebbé teszi a dolgokat.

Az edző leszögezte, a Budafok elsődleges feladata megnyerni a bajnokságot az NB III-ban, erre koncentrál az együttes. A Fradi elleni elődöntő inkább egy ünnep a klub, de a kerület számára is. Sok játékos számára életre szóló élmény lesz a két összecsapás. Prukner László egyébként korábban edzője volt a Ferencvárosnak is, érzelmileg továbbra is kötődik a Fradihoz, de ez most nem jelent semmit.

– Csoda?! – kérdez vissza. Ő egyszerűen tisztes helytállást vár a csapatától.

Elég sokan „gyúrtak” eddig is a Budafokra az NB III. Közép-csoportjában, de a tény, hogy bejutott a Magyar Kupa elődöntőjébe, még jobban feltüzeli az ellenfeleket. Ezt Abu Attila, a Budafok kapusa mondja. Ő egyébként még nem védett sohasem olyan stadionban, mint a Groupama Aréna, kíváncsi, milyen lehet ott az atmoszféra egy tétmeccsen, hogy viseli azt az ember, ha történetesen az ellenfél hálóját őrzi.

Mert ez tétmeccs, a Fradinak és a Budafoknak egyaránt, és könnyen lehet, hogy a botladozó Ferencváros most nagyon is bizonyítani akar. A kupa kell neki, nem a Budafok skalpja, de a kupához a Budafokon keresztül vezet az út. A siker kompenzálhatná azt a csalódottságot, amit a zöld-fehérek szerényebb bajnoki szereplése kelt az Üllői úton. Ki vezeti rá az első labdát a Budafok kapujára? Egy Böde? Egy Bognár? Vagy egy Varga? Esetleg Gera lő távolról? Ezen ne spekuláljunk, mondja Abu Attila.

Fanatikus Budafok-szurkolók szerint nem is kevés olyan játékosa van a csapatuknak, aki simán megüti az első osztály szintjét. Elég egy villanás például Kovács Dávidtól, vagy Oláh Lóránttól, és… Több budafoki labdarúgó is komoly NB I-es múlttal rendelkezik. Ilyen például Oláh Lóránt, ilyen Grúz Tamás és Csizmadia Csaba. Mindannyian megfordultak a Fradinál, Csizmadia például két esztendőn át játszott az Üllői úton. Öregek? Nem, inkább nevezzük őket tapasztaltabbaknak, akik terelgetik, irányítgatják a fiatalokat a pályán.

Különben a csapategység lehet ezen a meccsen is a Budafok legfőbb erénye és ereje. Ezt már Fekete Máté mondja, aki bal oldali, támadó középpályás, s nincs kizárva, hogy Botka Endrével kerül szembe, vele vívja majd a legfontosabb párharcokat. Botkával, aki fiatal és ambiciózus játékos, most került a Fradihoz a Honvédtól, bizonyítani akar.

Nem baj, teszi hozzá Fekete Máté, aki úgy látja, ha a Budafok ki tudja húzni kapott nélkül az első 15-20 percet, akkor az „iksz” sem lehetetlen.

Beszélgetünk még néhány öreg, megrögzött szurkolóval a pálya szélén. Valaki felveti, hogy azért tényleg szerencsétlen volt az elődöntők sorsolása, „kikaphatta” volna a Budafok a Mezőkövesdet is. Az öregek arca megkeményedik. Nem! – mondják rögtön, ennek így kellett lennie.

Ők tényleg ünnepre készülnek.

Sinkovics Ferenc