Talán még sohasem volt egyszerre olyan sok olimpiai és világbajnok, sporthíresség a miskolci Városi Szabadidő Központban, mint ezen a hétvégén.

Szombaton és vasárnap a borsodi megyeszékhelyen rendezték meg a Diákolimpia – Grundbirkózás Országos döntőjét, a gyermekek seregszemléjén megjelentek többek között Varga János Mexikóváros és Majoros István Athén olimpiai bajnokai, akik egyébként a 2018. évi budapesti világbajnokság nagykövetei is, továbbá Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású vb-aranyérmes, a Magyar Birkózó Szövetség alelnökei, Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok, Miskolc város önkormányzati képviselője. Más sportágak képviseletében ott volt Dombi Rudolf olimpiai- és Európa-bajnok kajakos, a Magyar Diáksport Szövetség területi vezetője, Máthé Vivien öttusázó világbajnok.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség Elnöke köszöntőjében megemlítette, hogy a sportág előkészítő műhelyének is felfogható, az egész országot behálózó rendezvénysorozaton nem kevesebb, mint 1800 ifjú birkózó 10 fős csapatokban képviselte iskoláját, lakóhelyét, és ebből a népes mezőnyből kerültek ki a két korcsoport legjobb csapatai, akik elindulhattak a miskolci fináléban. Az elnök az iskolások elé példaként állította a csarnokban megjelent hírességeket, mondván kitartással, szorgalommal és sok-sok lemondással egyszer majd a most még kisiskolások is nagy bajnokok lehetnek. A Szövetség vezetője elismeréssel szólt gyerekeket felkészítő tanárok, edzők áldozatos munkájáról, reményét fejezte ki, hogy a most Miskolcon szőnyegre lépő apróságok jelentik majd a hazai birkózó sport jövőjét.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, olimpiai ezüstérmes, sokszoros világ- és Európa-bajnok öttusázó az eseményt megnyitó beszédében saját példáját említette, ugyanis 12 esztendővel a Sydney Olimpián elért második helyét megelőzően éppen egy Diákolimpián lett ezüstérmes. Reményét fejezte ki, hogy sokan követik majd az ő útját, s érnek el nagy sportsikereket. Köszönetet mondott a birkózó szövetség vezetőinek, hogy anyagi és erkölcsi támogatásukkal új életet tudtak lehelni ebbe a versenyformába.

A gyermekek olimpiai eskütételét követően az ifjú birkózók és felkészítőik boldogan álltak össze egy közös fotó erejéig a Grundbirkózás döntőjén megjelent egykori bajnokokkal. A hátteret az októberi budapesti birkózó-világbajnokság díszletei adták, vb szervezői ugyanis ezt az alkalmat is kihasználták, hogy kedvet csináljanak a világ legjobb birkózói őszi csúcseseményének. Sokan a miskolci döntősök közül iskolájuk, klubjaik révén a szövetség támogatásával októberben a Papp László Budapest Sportarénában közelről is megcsodálhatják majd a sportág legkiválóbbjait.