Tizennégy ország 150 versenyzőjének részvételével rendeznek kés- és fejszehajító Európa-bajnokságot Alsómocsoládon szeptember 1. és 3. között.
A közel 300 lelkes Baranya megyei falu – amely korábban innovációs díjat is kapott – immár harmadik éve rendez e sajátos sportágban versenyeket, s idén a nemzetközi színtérre is kilép.

Fotó: Demokrata/T. Szántó György

– Faluhelyen kedvelt szórakozás a késhajítás, gyerekkoromban magam is játszottam ezt – mondta az indíttatásról Dicső László, Alsómocsolád polgármestere. Hozzátette, hogy ezzel hagyományt akarnak teremteni a településen, ezért kézműves programok, kulturális események, gyermekjátszóház és tűzijáték is kíséri majd a kés- és fejszehajítók versengését. Mindez lehetőséget ad a térség népszerűsítésére, a magyar értékek, hagyományok, termékek bemutatására is.

Bár sokan valószínűleg a cirkuszból ismert bravúros mutatványra gondolnak, e sportágnak szigorú szabályai és akkurátusan meghatározott versenyszámai vannak. A résztvevők a dobás távolságában, az adott idő alatt elhajított kések és fejszék számában és gyorsaságban is összemérik tudásukat, a verseny során pedig speciális, külön e célra kifejlesztett késeket használnak.

A kés- és fejszehajító Európa-bajnokságot szervező Alsómocsoládi Sport Egyesület és a falu önkormányzata azt is célul tűzte ki, hogy országos szervezetbe tömörítse a sportág művelőit. A rendezvény fővédnöke Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Információ: +36 30 411 5394, +36 72 451 749, rigackupa.alsomocsolad@gmail.com

Á.B.