Ünnepélyes keretek között letették kedden a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia alapkövét; a létesítmény egy multifunkcionális sportcsarnokból, illetve egy birkózó szakkollégiumból és képzési központból áll majd.
 

Fotó: MTI, Illyés Tibor


Fotó: MTI, Illyés Tibor

A csepeli komplexum összességében 4,5 milliárd forintból valósul meg. Első ütemben a 4000 négyzetméteres sportcsarnok épül fel, majd azt követi a 130 fő befogadására alkalmas bentlakásos kollégium, illetve képzési központ, sportrehabilitációs központ és vendégház kivitelezése.
    
„A magyarok adóforintjaiból befolyt közpénzt nem migránsokra, hanem a magyar gyerekekre, köztük a körünkben jelen lévő birkózópalántákra kell költenünk – mondta Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az ünnepélyes eseményen. – Ehhez minden nap és minden körülmények között össze kell fognunk, és meg kell védenünk a magyar birkózás érdekeit is. Mi itt, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián a saját jövőnket akarjuk építeni!” 
    
Az első ütemben megépülő sportcsarnok földszintjén a „Csepeli Birkózó Világ” kap helyet, három szőnyeges edzőcsarnokkal, öltözőkkel, szaunával, pihenőhelyiségekkel. Itt lesz majd a Csepeli Birkózó Club is. Az emeleten 500 fős lelátóval ellátott csarnokot alakítanak ki, nemzetközi birkózó-versenyekre alkalmas három szőnyeggel, felkészülésre alkalmas hat szőnyeggel. A galériaszintnek pedig több funkciója is lesz: akadémiai iroda, leválasztható előadóterem, oktató-, konferencia-, rendezvénytér, klubterem, valamint a Kis-Dunára néző vendéglátó terasz létesül.
    
A létesítmény más sportágak kiszolgálására is alkalmas lesz, ugyanakkor konferenciák, komoly- és könnyűzenei hangversenyek helyszíne is lehet.
    
Az akadémia kollégiuma 14-23 éves kor között bentlakásos kollégiumi elhelyezést biztosít majd, ahol a fiatalok nevelése, tanulása, mentális fejlesztése és egészséges táplálkozása is kiemelt figyelmet kap. 
    
Az ünnepi eseményen Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter elmondta, hogy a 4,5 milliárd forint kormányzati támogatással megvalósuló beruházás eredménye egy minden igényt kielégítő modern létesítmény lesz.
    
„A sportághoz méltó központi birkózóakadémia a magyar birkózótársadalom régi álmát váltja majd valóra. A beruházással új időszámítás kezdődik a hazai birkózás történetében” – fogalmazott a miniszter.
    
Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a létesítmény a kiemelkedő tehetségű versenyzők számára olyan nemzetközi szintű edzési, oktatási és lakókörnyezetet fog biztosítani, ahol a magas szintű szakmai képzés eredményeként új bajnokok születhetnek, akik példaképei lesznek majd a jövő ifjú sportolóinak.

(MTI)