Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A férfi váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor ezüstérmet nyert szombaton az 500 méteres versenyben a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának torinói záróállomásán.

Fotó: MTI/EPA (archív, illusztráció)

A szám 2016-os világbajnoka a negyed- és az elődöntőből is futamgyőztesként jutott tovább, ráadásul övé volt a leggyorsabb idő, így a négyfős fináléban a legjobb, egyes pozícióból indulhatott. Az MTK 23 éves sportolóját a rajtnál megelőzte a világbajnoki címvédő és olimpiai ezüstérmes dél-koreai Hvang Tae Hon, akitől Liu Shaolin nem tudta visszavenni a vezetést, így másodikként ért célba, melynek köszönhetően a szám vk-pontversenyében a harmadik helyre jött fel.

Egyéniben további három magyar volt érintett: Jászapáti Petra szintén a legrövidebb távon a negyeddöntőben búcsúzott, így 15. lett, míg Krueger Cole kisdöntőbe, a stafétával ugyancsak olimpiai aranyérmes Burján Csaba fináléba jutott 1500 méteren. Utóbbi továbbjuttatással került a legjobb tíz közé, mivel éllovas helyen korcsolyázva kilökte őt amerikai riválisa. Az amerikai születésű Krueger végül 15., Burján pedig 10. helyen zárt. A leghosszabb távon a két torinói győztes, a holland Suzanne Schulting, illetve a dél-koreai Kim Kun Vu nyerte a világkupát.

A Bácskai Sára Luca, Jászapáti, Krueger, Liu Shaolin összeállítású vegyesváltó nem jutott fináléba az elődöntőből, mert a két női versenyző váltásánál mindkettő elesett hat körrel a vége előtt. A kisdöntős szereplés miatt biztossá vált, hogy a jelenleg második magyar négyes nem tudja megnyerni a vk-pontversenyt annak ellenére sem, hogy az éllovas kínaiak már korábban búcsúztak.

Vasárnap az 1000 és a másik 500 méteres verseny küzdelmeit, valamint a váltók fináléit rendezik.