A Real Madrid első csapatként védte meg címét a labdarúgó Bajnokok Ligájában, miután 4-1-re legyőzte az első félidőben remeklő, ám aztán teljesen leeresztő Juventust. Cristiano Ronaldo harmadik BL-döntőjében talált be, mi több, duplázott a cardiffi Nemzeti Stadionban. Mario Mandzukic csodagólját még rengetegszer fogják ismételni a tévé-csatornák világszerte – sovány vigasz a 2015 után ismét finálét bukó Öreg Hölgynek.Vannak olyan frázisok, bonmot-k a labdarúgásban, melyek hallatán a szurkolók többsége önkéntelenül is heves homlokráncolásba és fejcsóválásba kezd. Ilyen a „gigászok küzdelme”, az „álommeccs” vagy az „ember legyen a talpán, aki tippelni mer” – holott épp a mostani találkozó kapcsán akár indokolt is lett volna elsütni ezeket a gyöngyszemeket. A Juventus a Scudetto mellett az Olasz Kupát is elhódította, tornádóként söpörte ki a Barcelonát a BL-negyeddöntőből, míg a Real Madrid, ha kiélezett csatában is, de behúzta a bajnoki aranyat, a cardiffi fináléba pedig a Napoli, a Bayern München és az Atlético Madrid testén keresztül jutott.

A mérkőzést ennek megfelelően óriási várakozás és ezzel párhuzamosan hamisítatlan fiesztahangulat övezte. A mindössze 350 ezer lelkes walesi fővárosban kora délután már lépni is alig lehetett, a köztereket, bárokat, pubokat megszállták a juventinók és a madridisták – az előbbiek létszámban és (legalábbis eleinte) hangerőben felülmúlták spanyol vetélytársaikat. Szükség is volt a biztatásra: a Real Madrid 2014 óta a harmadik, összességében a 12. BEK-/BL-győzelmére készült, míg az Öreg Hölgy „mindössze” a harmadikra ácsingózott.

A határtalan győzni akarás az első perctől érződött a torinói játékosokon. Agresszívan letámadtak, kapujukhoz szegezték a blancókat, bátran lőttek távolról. És mégis a címvédő került előnybe: az addig kifejezetten csendes Cristiano Ronaldo kényszerítőzött Dani Carvajallal, majd lőtt 13 méterről Gianluigi Buffon hálójába. A portugál klasszis az első labdarúgó, aki három BL-döntőben is betalált. Kétezer-nyolcban még a Manchester United játékosaként, majd 2014-ben, már madridistaként volt eredményes.

A legtöbb együttes ilyenkor összeesne a Real Madrid ellen, a zebrák azonban megrázták magukat, és Mario Mandzukic szenzációs, ollózós-emelős varázslatával hét percen belül egyenlítettek. A horvát ék harmadik játékosként szerzett gólt európai kupadöntőben két különböző csapat színeiben, 2013-ban a Bayern München drukkereit örvendeztette meg a Wembleyben.

A valódi fordulópontot ellenben Casemiro lövése jelentette, a labda Sami Khedirán megpattanva kötött ki a jobb sarokban. A megzavarodó Juventus három percre rá kétgólos hátrányba került, Luka Modric centerezése után Ronaldo terelt a kapuba. Innentől nem volt visszaút a torinóiaknak, lélekben feladták, az olasz szurkolók pedig dermedt csendben várták, hogy felharsanjon a megváltást jelentő hármas sípszó.

Madridi oldalon eközben úrrá lett a hurráoptimizmus, amiből a walesiek hajrára becserélt kedvencének, Gareth Bale-nek is bőséggel kijutott. A villámléptű szélsőt Isco szorította a kispadra, aki remek cseleivel és még kiválóbb meglátásaival messzemenőkig igazolta a mester, Zinedine Zidane döntésének jogosságát.

Ennyivel messze nem úszta meg a Juventus, a padról beszálló Juan Cuadrado kiállítása után Marco Asensio állította be a végeredményt.

Fotó: MTI/EPA

A Madrid első csapatként védte meg címét a Bajnokok Ligájában, ehhez ráadásul – mint azt nem győzzük hangsúlyozni – a Napolin, a Bayern Münchenen, az Atlético Madridon és most a Juventuson kellett felülkerekednie. Minden további kommentár felesleges.

Czövek Oszkár, Cardiff

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
Juventus–Real Madrid 1-4

(Mandzukic 27., ill. C. Ronaldo 20., 64., Casemiro 61., Asensio 90.)