A triatlonos Lehmann Csongor aranyérmes lett a junior fiúk versenyében az ausztráliai Gold Coaston zajló világbajnokságon szombaton.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A verseny eredményközlő honlapjának tájékoztatása szerint a győztes magyar 52:49 perc alatt teljesítette a távot, és 23 másodperccel előzte meg az ezüstérmes francia Paul Georgenthumot, valamint 25-tel a bronzérmes német Philipp Wiewaldot.

A másik két magyar induló közül Dévay Zsombor a 35. helyen végzett (55:25 p), míg Karai Levente nem fejezte be a versenyt, amelyen 68-an indultak.

Az aranyérmes magyar a nemzetközi szövetség honlapjának azt nyilatkozta: még számára is hihetetlen a győzelme, amire legvadabb álmaiban sem számított.

„Az úszás és a kerékpározás során az élmezőnnyel mentem, a futásnál pedig – bár azt hittem, hogy fáradt leszek – végül remekül éreztem magam, és le tudtam magamról szakítani a többieket” – tette hozzá Lehmann Csongor.

A nők 57 fős elitmezőnyében az egyetlen magyar induló, Bragmayer Zsanett a 22. helyen ért célba (1:55:35 ó), és végül a 43. lett a vb-sorozatban. A Gold Coast-i fináléban az ausztrál Ashleigh Gentle diadalmaskodott (1:52 ó), viszont a nyolc állomásból álló szériában a brit Vicky Holland végzett az élen, így idén ő lett a világbajnok.

Holland a döntőben másodikként végzett, de egy hellyel megelőzte az amerikai Katie Zaferest, így a pontversenyben is elé tudott kerülni. A riói olimpia 32 éves bronzérmese egyéniben először nyert vb-t, csapatban korábban ez már kétszer (2012, 2014) sikerült neki.

A junior lányoknál az 55 fős mezőnyben Putnóczki Dorka a 16. (1:00:33 óra), míg Soós Fanni a 41. (1:03:04 ó) lett, az aranyérmes mexikói Cecilia Ramirez Alavez 59:11 perc alatt teljesítette a távot.

A paratriatlonosoknál a PTS5-ös kategóriában a férfiaknál Boronkay Péter a kilencedik (1:03:42 ó), a nőknél Lévay Petra a hetedik (1:21:55 ó) helyen ért célba, előbbieknél 11, utóbbiaknál heten indultak.