Csobothék egygólos hátrányból fordítva győzték le a franciákat a korosztályos futball Európa-bajnokságon.

Fotó: MLSZ, Facebook (illusztráció)

Magyar szempontból rossz hír vezette fel az amúgy is esélyesebbnek tartott franciák elleni összecsapást: kiderült ugyanis, hogy a selejtező elitkörében sorsdöntő gólokat szerző Szoboszlai Dominik megsérült, így nem állhat Szélesi Zoltán szövetségi edző rendelkezésére. A mieink így az Ásványi Balázs – Kovács Krisztián, Opavszky Balázs, Bolla Gergő, Majnovics Martin – Csonka András, Bencze Márk – Szerető Krisztofer, Schön Szabolcs, Csoboth Kevin – Torvund Alexander összeállításban kezdték a mérkőzést.

Bár az első tíz percben mindkét oldalon volt nagy helyzet – ezt követően pedig inkább a franciák irányítottak –, a félidő hajrájáig nem született gól. A 36. perctől azonban felpörögtek az események: a francia Gouiri találatára Csoboth Kevin szűk két percen belül válaszolt.

A szünet után Csoboth ismét gólt szerzett, majd egy kimaradt francia helyzetet követően – Ásványi védett bravúrral – Bencze Márk tovább növelte az előnyünket. Négy perccel később ráadásul Schön végképp eldönthette volna a találkozót, ám fejese a kapu mellé szállt.

A folytatásban a franciáknak több nagy helyzetük is volt, ám ahogy teltek a percek, láthatóan egyre kevésbé hittek a pontszerzésben. A hosszabbítás perceiben azért sikerült szépíteniük – Gouiri váltotta gólra az ellene elkövetett szabálytalanság nyomán megítélt büntetőt –, ez azonban a lényegen nem változtatott: a korosztályos Eb-re 11 év után kijutó magyar csapat óriási bravúrral kezdte meg szereplését a viadalon.

Szélesi Zoltán együttese szombaton délután Skócia ellen lép pályára, három nappal később pedig Feröerrel játszik. A négy csoportból az első kettő jut a negyeddöntőbe, onnantól egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna. Az Eb öt legjobbja részt vehet októberben az U17-es világbajnokságon.

A Demokrata áprilisban interjút készített a szövetségi edzővel, aki így beszélt a célokról:

– Már láttam olyan véleményeket, hogy „irány az indiai világbajnokság”! Nos, mindig a legkomolyabb céloknak kell a szemünk előtt lebegnie, így természetesen nagyszerű lenne az Eb öt legjobb csapata közé bejutni, ami vb-szereplést érne, s valóban jó korosztállyal dolgozhatok, egyénileg is jó játékosokkal, de a világbajnoki szereplés nem elvárás. A legfontosabb az, hogy az a fejlődés, ami már az elitkörben is látható volt a csapaton a selejtezőkhöz képest, folyamatos legyen – nyilatkozta lapunknak az Európa-bajnokság előtt Szélesi Zoltán.

Magyarország-Franciaország 3-2 (1-1)
Gólszerzők: Csoboth 38., 41., Bencze 52., ill. Gouiri 36., 84.

demokrata.hu