Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert szerdán 5 kilométeren a nyíltvízi úszók skóciai Európa-bajnokságán.

Fotó: MTI, archív

Szerda reggel verőfényes napsütés köszöntött Glasgow-ra és környékére, majd egy órán keresztül heves esőzés következett. A nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyét végül száraz időben rendezték meg. A Loch Lomond vize mindössze 17 fokos volt, de az indulók dolgát megkönnyítette a neoprén ruha.

A rajt után Rasovszky a 24 tagú mezőny élére állt. Az első időmérési pontnál (1,25 kilométer után) két másodperccel, féltávnál azonban már csak két tizeddel vezetett. A 21 éves veszprémi sportoló a folytatásban előbb fej-fej mellett haladt a francia Axel Reymond-nal, majd ismét több mint egy testhossz előnyt szerzett, és ezt magabiztosan megőrizte a célba érkezésig, riválisának nem volt esélye az élre kerülni.

Rasovszky két évvel ezelőtt 10 kilométeren junior világbajnok volt, tavaly és idén is több világkupaversenyen volt dobogós a felnőttek között, de az 52:38.9 perces eredménnyel megnyert felnőtt Európa-bajnoki cím pályafutása eddigi legnagyobb sikerének számít.

A másik magyar induló, Székelyi Dávid előbb a 18., majd féltávnál a 14. volt, az utolsó 1250 métert kilencedikként kezdte, és végül tizedik lett.

Csütörtökön 10 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Huszti Dávid, Novoszáth Melinda, Sömenek Onon Katalin és Olasz Anna, szombaton a Huszti, Novoszáth, Olasz, Rasovszky összeállítású vegyesváltó, vasárnap pedig 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek képviseli a magyar színeket.

A Skóciában és Berlinben zajló multisport Európa-bajnokságon ez a negyedik magyar aranyérem, mivel korábban Milák Kristóf és Kapás Boglárka a medencés úszók 200 méteres pillangó számában, a tornász Dévai Boglárka pedig ugrásban győzött.

Eredmények, 5 km:

férfiak, Európa-bajnok: RASOVSZKY KRISTÓF 52:38.9 perc

2. Axel Reymond (Franciaország) 52:41.7

3. Logan Fontaine (Franciaország) 52:44.4

…10. SZÉKELYI DÁNIEL 53:12.5

nők, Európa-bajnok:  Sharon van Rouwendaal 56:01.0 perc

2. Leonie Antonia Beck 56:17.8

3. Rachele Bruni 56:49.7