Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, illusztráció

Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázóink sikerre éhesen várhatják a montreali rövidpályás világbajnokságot.
Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, illusztráció

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók a történelmi olimpiai aranyérmet követően is sikerre éhesen várják a szezon utolsó versenyét, a péntektől vasárnapig tartó montreali világbajnokságot.

„Ez nem ugyanolyan vb, mint az átlagos években, mivel idén az olimpia miatt nem ez a legfontosabb verseny. Nekünk jól sikerült az olimpia, így igyekeztünk átmenteni a formát a játékokról” – mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser, aki gyermeke születése miatt ezúttal nem utazott el Kanadába a válogatottal. „Amikor elkezdtük újra a munkát, az első három napon azért nehéz volt koncentrálni. Szükség volt fegyelmezésre, hogy ismét fókuszálttá tegyük az edzéseket”.

A sportvezető szerint az ilyen világbajnokságok jellemzője, hogy az olimpiáról csalódottan távozó sportolók kiváltképpen bizonyítani akarnak. Ehhez hozzátette, a magyar csapatban is van ilyen versenyző, mert bár a váltóval a dobogó tetejére állhatott, egyéniben jobb szereplést remélt Liu Shaoang, akit mindhárom távon kizártak Phjongcshangban.

„Ádó sikeréhesen ment ki, ez nem kérdés” – jelentette ki Bánhidi a 20 éves versenyzőről, aki a tavalyi junior vb-n mindhárom távon aranyérmet nyert, de a felnőttek között is valamennyi számban állt már vb-dobogón.

A phjongcshangi játékokon Magyarország első téli olimpiai aranyát megszerző férfi váltóval kapcsolatban úgy fogalmazott, a négyes meg akarja mutatni, hogy nem a véletlen műve volt a diadala. Ezúttal Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Knoch Viktor és Burján Csaba mellett Varnyú Alex lesz a tartalék. Egyéniben a Liu fivérek mellett Burján vagy a valószínűleg utolsó versenyén szereplő Knoch juthat szóhoz. A staféta mellett az egyéni számokban a Liu testvérek lehetnek harcban a dobogós helyekért.

A nőknél a megszokott ötösfogat utazott ki, azaz Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és a vb után visszavonuló Heidum Bernadett. A váltójuk a tavalyi vb-n ezüstérmes lett, a februári olimpián pedig negyedik. Egyéniben Jászapáti mellett Kónya vagy Bácskai juthat szerephez, mert Keszler szereplése egészségi problémák miatt kérdésessé vált.

A vb-n pénteken a selejtezőket rendezik, majd szombaton 500 és 1500 méteren osztanak érmeket, illetve a váltók elődöntőit bonyolítják le, vasárnap pedig 1000 méteren és a stafétáknál hirdetnek győztest.

A magyarok az előző három világbajnokság mindegyikén legalább két érmet nyertek, összesen pedig kilencet, köztük – Liu Shaolin Sándor 500 méteren aratott 2016-os diadala révén – egy aranyat.