Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sós Csaba a korábbiaknál jobban kíván támaszkodni edzőkollégáira, a legfontosabbnak pedig azt tartja, hogy a magyar úszósportban nyugodjanak meg a kedélyek.

Az úszók frissen kinevezett kapitánya az M4Sport Sportreggeli című csütörtöki műsorában azt mondta, korábban, már Gyárfás Tamás elnöksége alatt, Kiss László távozásakor is felmerült a neve a kapitány posztra.

„Akkor megkérdeztem tőle, hogy kivel kíván együtt dolgozni. Ő azt mondta, hogy Hargitay Andrással, s én ezt a döntését tiszteletben tartottam és jó érzéssel támogattam” – fogalmazott Sós Csaba, aki természetesnek tartja, hogy egy vezető eldönthesse azt, kivel akar együtt dolgozni. Ezért először Bienerth Gusztávnak, a Magyar Úszó Szövetség új elnökének is felajánlotta a lemondását, majd miután megtudta, hogy ő benne gondolkodik, már nem látott okot arra, hogy nemet mondjon a felkérésre.

Sós Csaba úgy látja, mivel az edzőbizottság vezetését és a szakmai alelnöki pozíciót is ellátja, ezért a feladatát többnek tartja egy „sima” szövetségi kapitányénál, hiszen most a teljes szakmai munkáért egyszemélyben felel.

„Ez rendkívüli felelősség egy olyan sportágban, ahol évtizedek óta hagyományosan sikeresek vagyunk, és egy jellemzően Magyarországra alkalmazott rendszer van kiépítve és jól működik” – jelentette ki az új kapitány, aki szerint azért „vannak olyan elemek, amelyek az idő elteltével cserére szorulnak és a hagyományos módon már nem tartható fenn a siker”.

Az úszók szakmai vezetője úgy látja, kapitányként az az elsődleges feladata, hogy a vitás kérdésekben „kimondja az áment”, valamint hogy összeállítsa a váltókat.

Mivel a véleménye szerint rengeteg nagy tudású edző dolgozik Magyarországon, ezért a korábbiaknál jobban kíván támaszkodni kollégái munkájára.

„Több mint negyed évszázadot dolgoztam edzőként, nekem ezek az emberek szentek” – tette hozzá.

Sós Csaba szerint voltak ugyan indulatok a sportágban, de az úszótársadalmat egységesnek tartja abban a tekintetben, hogy valamennyien változásokat igényelnek.

 A kapitány utalt arra, hogy az új elnök, Bienerth Gusztáv a szövetségen belül szét kívánja választani a szakmai és a menedzselési feladatokat. 

„Nekem az lesz a feladatom, hogy minél szélesebben tájékozódva letegyem az asztalára, hogy mit kíván a szakma, az elnök úrnak az, hogy ehhez a hátteret megteremtse és biztosítsa” – mondta.

Elődjéről, Hargitay Andrásról nem kívánt beszélni, mert úgy érzi, bármit is mondana, az esetleg félremagyarázásokra adhatna okot, amit méltatlannak tartana.

Hosszú Katinkával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy sem őt, sem edző-férjét, Shane Tusupot nem tartja konfrontatív személyiségnek. Hozzátette, személyes találkozóra fog javaslatot tenni, amikor át fogják velük beszélni, hogy ők mit szeretnének.

„Katinka egy különleges egyéniség, s nyilván mindent meg fog kapni, amit igényel. A lényeg, hogy nyugodjanak meg a kedélyek. Látni kell, hogy nemcsak ő, hanem a sportág kívánta a változást, s nekünk ennek az igénynek kell megfelelni” – jelentette ki Sós Csaba.

MTI