Hamarosan újabb nemzetközi sporteseménynek ad otthont a magyar főváros. Jövő héten a kick-box legjobbjai érkeznek Budapestre, hogy összemérjék erejüket. Válogatottunk gőzerővel készül a világbajnokságra. A Demokrata munkatársai a tatai edzőtáborban jártak, hogy megnézzék, hol tart a felkészülés.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata, archív, illusztráció

Lábtenisszel hangolódnak a délelőtti más­fél órás edzésre a magyar kick-box legsikeresebb, pointfighting szakágának versenyzői Tatán, az olimpiai központban. A tréning része annak a tíznapos edzőtábornak, ami az utolsó állomása a november 6-tól 11-ig tartó budapesti világbajnokság felkészülési időszakának. Király István mester­edző – akit a nemzetközi kick-box szövetség (WAKO) európai szervezete idén alelnökének választott – még bent sincs a teremben, a sportolók megkezdik a bemelegítést, ami jól mutatja, mennyire elszánt, tettre kész a csapat.

– Nagy a lelkesedés, néha már úgy kell rájuk szólnom, hogy vegyenek vissza a tempóból. Ezek a srácok az ország hőseivé akarnak válni – mondja a tréner.

A kick-box hét szakágának versenyzői, akik között lányok is szép számmal képviseltetik magukat, egymást váltják az edzőteremben. A válogatott minden percet kihasznál a világbajnokságig hátralévő időben.

– Fizikailag már mindenki a maximális szinten van, a hangsúlyt most a mentális felkészülésre helyezzük, jelenleg a taktikai, stratégiai elemek begyakorlása zajlik. Utoljára 2005-ben voltam itt, Tatán edzőtáborban, a felnőttválogatottban való debütálásomkor, amikor Szeged városa rendezett vb-t. Akkor egy hajszálon múlt, hogy nem kerültem döntőbe. Okulva a hibámból, ezúttal szeretném előnyömre fordítani a hazai közönség buzdítását. Remélem, hogy nagyon sokan kilátogatnak a helyszínre, és bízom benne, hogy a gála hat döntő mérkőzése közül az egyiken én léphetek tatamira. Szeretném nyolcadik alkalommal megvédeni azt a világbajnoki címet, amit 2007-ben megszereztem. Az előző, dublini világbajnokság döntőjétől kezdve folyamatosan figyeltem az ellenfeleimet, szemmel tartottam őket. Nem árt pontosan ismerni őket, hogy ne érjen felkészületlenül a teljesítményük. Talán ez a siker kulcsa – mondja Mórádi Zsolt, Magyarország és az egész világ legsikeresebb kick-boxosa.

A szakemberek többsége magyar érem­esőben bízik, ami nem meglepő, hiszen a kick-box ma hazánk legsikeresebb nem olimpiai sportága, a nemzetek között igazi nagyhatalomnak számítunk.

Ez az egyik oka, hogy a WAKO májusban úgy döntött, Magyarországnak adja a világbajnokság rendezési jogát, miután Brazília visszalépett a lehetőségtől. Az esemény egyedülálló lesz a sportág történetében, hiszen korábban sosem fordult elő, hogy a hét szakág vb-jét egy helyen és egy időben tartották volna meg. Turisztikai szempontból is jelentős rendezvényről van szó, a bajnokságra ugyanis várhatóan hatvan ország kétezer sportolója érkezik majd, ami 20 ezer vendégéjszakát, vagyis több milliárd forintos bevételt jelent hazánknak.

A magyar színeket összesen 39 versenyző (a veteránokkal együtt 55) képviseli majd, 24 magyar a tatamis szabályrendszerekben (pointfighting, light-contact, kick-light), 14 pedig a ringes szakágakban (full-contact, low-kick, K1) indul, és lesz egy hazai versenyző zenés formagyakorlatban is.

– Nagyon szeretnénk, hogy egyszer a kick-box is helyet kapjon a kiemelt sportágak között. Az eredményeink alapján reális esély van erre, a világbajnokság pedig jó alkalom, hogy bizonyítsunk. Szerencsére ma már sokkal nagyobb figyelem irányul ránk, nemcsak a szurkolók, hanem az állam részéről is. A vb védnöki feladatait például olyan rangos személyek vállalták el, mint Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök vagy Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője – mondja Király István.

A világbajnokság a BOK (volt Syma) Sportcsarnokban november 6-án, hétfőn délelőtt 10 órakor a megnyitóünnepséggel kezdődik, majd a selejtező mérkőzésekkel folytatódik. Az egész héten át tartó küzdelmeket 11-én, szombaton 19 órától kiemelt döntőkkel látványos gála zárja. A meccsekre szóló belépőket az eventim.hu online felületén vásárolhatják meg az érdeklődők.

Szencz Dóra

A pointfighting a vívás alapjaira épül, csak a felek nem tőrrel vagy karddal, hanem kézzel és lábbal harcolnak egymással, a küzdelem célja pedig a pontszerzés. Ennél a versenyszámnál megengedettek a félerejű kontrollált ütések és rúgások testre, fejre, az öv alatti rész azonban csak lábsöpréssel támadható. Tilos továbbá a fogás és térdelés, valamint a sípcsonttal történő rúgás. A vezetőbíró minden érvényes találatnál megállítja a küzdelmet és megítéli a megfelelő értékű pontot. A másik két tatamis versenyszámnál hasonlóak a szabályok, annyi a különbség, hogy ott a küzdelem folyamatos, a bírók a menetek alatt pontoznak és a mérkőzés végén a bevitt érvényes találatok száma alapján születik meg a végeredmény. Míg a light-contactnál tilos, addig a kick-lightnál sípcsonttal és combra is lehet támadni. A ringes versenyszámok a hagyományos ökölvívásra hasonlítanak, a küzdelem célja a mielőbbi leütés vagy kiütés. A full contactnál teljes erejű akciók engedélyezettek a folyamatos küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, a low kickben hasonlóak a szabályok, viszont a comb is támadható felület. A K1 során ugyanakkor térddel lehet az ellenfél lábát, testét vagy fejét támadni, akár ugrás közben is, illetve sípcsonttal támadható a láb bármely része, valamint a test és a fej is. A formagyakorlat az előbbiektől teljesen eltérő műfaj, a versenyzők másfél perces fegyveres bemutatót tartanak egy bírói gárda előtt.

A világbajnokság programja:

Nov. 6. hétfő 10.00 – Megnyitóünnepség

Nov. 6. hétfő 11.00–20.00       Selejtezők

Nov. 7. kedd 10.00–20.00        Selejtezők

Nov. 8. szerda 10.00–20.00       Selejtezők, elődöntők

Nov. 9. csütörtök 10.00–20.00       Elődöntők

Nov. 10. péntek 10.00–20.00       Döntők, díjátadó

Nov. 11. szombat 10.00–16.00       Döntők, díjátadó

Nov. 11. szombat 19.00–22.00       Gálamérkőzések, díjátadó