Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét, azonban a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek – figyelmeztetett a CLB Biztosítási alkusz csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.Közölték, az érintetteknek mostantól érdemes minden eddiginél jobban figyelni az Astrával kapcsolatos híreket, elsősorban az MNB hivatalos közleményeit, mert napról-napra változhat az ügyintézéssel kapcsolatos tudnivaló.

Kiemelik, hogy a hiányzó díjakat azért kell befizetni, mert baleset, vagy egyéb káresemény után csak így jár kártérítés. Akiknek nincs díjhátraléka, egy esetleges balesetkor változatlanul számíthat kártérítésre, az ügyfélszolgálat és a kárrendezés ugyanis továbbra is működik.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) évfordulón pedig érdemes biztosítót váltani, és a casco, a lakás- és a vagyonbiztosításokat szintén az évfordulókon, a szerződésre érvényes feltételek szerint lehet felmondani az Astránál. Vagyonbiztosításra azonban, aki megteheti, párhuzamosan másik céggel is szerződhet – írták.

Szerdán fizetésképtelenné nyilvánította és felszámolást kezdeményezett a román Astra biztosítótársaság ellen az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF), és megvonta működési engedélyét, miután a társaság nem hajtotta végre a hatóság által előírt feltőkésítést.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig közölte: a román és a magyar biztosítási garanciarendszer áll helyt a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepe károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét és kezdeményezte annak felszámolását. A román biztosító valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben (ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak.    

A magyar biztosítási törvény alapján emellett a Mabisz (Magyar Biztosítók Szövetsége) által kezelt kártalanítási alap helytáll minden, az Astra fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kgfb-kártérítési igény esetén.

MTI