A szlovák V4-elnökség felhívására létrejött találkozó megbeszéléseinek legfontosabb témaköreit az energiaellátás biztonsága garantálásának lehetőségei és az észak-déli energiafolyosó kiépítése körüli tennivalók megbeszélése jelentették. A találkozó záróaktusaként sor került egy V4 miniszteri deklaráció aláírására is.

A találkozón a felek részletesen megbeszélték az energiaellátás biztonsága szavatolásának lehetőségeit, áttekintették a régiós energiainfrastruktúrák összekapcsolása érdekében szükséges tennivalókat, beszéltek az energetikai K+F tevékenységek esetében lehetséges V4 együttműködés területeiről, valamint megvitatták az Európai Bizottság Energia 2020 dokumentumával kapcsolatos közös álláspontot.

A megbeszélésekkel kapcsolatosan Fellegi Tamás kiemelte: a régiós energetikai infrastruktúrák összekapcsolása kiemelkedő jelentőségű feladatként hárul a Visegrádi Együttműködés országaira, éppen úgy, mint az Energia 2020 dokumentummal – illetve az erre közvetlenül épülő, az unió hosszú távú energiapolitikai céljait magába foglaló 2050-ig szóló energia útitervvel (Roadmap 2050) – kapcsolatos közös V4 álláspont kialakítása is. Mindkét téma esetében a kapcsolódó uniós dosszié előrevitele kiemelt helyen szerepel a soros magyar uniós elnökség programjában is – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszterek által aláírt, a hosszú távú együttműködés kereteit meghatározó, minden területre kiterjedő deklaráció aláírásával kapcsolatosan Fellegi Tamás hangsúlyozta: Magyarország örömmel fogadta a szlovák fél felvetését a deklaráció megfogalmazásáról, és a hosszas egyeztetéseknek köszönhetően meglátásunk szerint egy minden V4 ország számára kielégítő dokumentum aláírására került sor a mai napon, melynek sarokpontja a négy állam együttműködésének erősítése. Ennek köszönhetően a V4 országok a jövőben erősebb közös hangon szólhatnak majd bele az őket érintő energetikai kérdésekbe uniós szinten is.