Nagyjából ezer sírból álló ősi temetkezőhelyet tártak fel Albániában egy gázvezeték építése során: a különleges lelőhely betekintést enged az ország ötezer éves történelmébe. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az ország délkeleti részén, Korca város közelében, Turan falunál folyó ásatások tizennyolc hónapja során feltárták Albánia egyik legnagyobb ősi temetőjét, rétegeiben mintegy ezer temetkezési hellyel.

Az alsó réteg alatt neolitikus település földbe ásott lyukakkal körülhatárolt nyomai láthatóak. Ezek lehettek a hajdani kis házak mára elkorhadt fa támasztékai.

Albániában több mint húsz neolitikus helyszínt találtak, melyek az időszámítás előtti VII. és III. évezred közötti időszakból származnak, néhányuk a legkorábbi európai földművelő települések közé tartozik.

Iris Pojani, Turan vezető régésze szerint a gázvezeték kiépítése körüli munkának köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy egy szokatlanul nagy területet tárjanak fel ebből a korszakból.

A több ezer éves kunyhók felett az ötven régészből álló csoport egy négyezer négyzetméteres területet tárt fel, ahol három temetőt találtak, egyet a vaskorból, egyet a római időkből és egyet a középkorból.

Egyelőre nem találták nyomát azoknak a településeknek, melyeknek lakói a temetőkben nyugodhattak. Pojani szerint azonban könnyű belátni, miért kedvelte az ember ezt a területet évezredeken át.

„A hely még ma is nagyon gazdag mezőgazdasági terület” – mondta a szakértő.

A sírokban talál tárgyak között gyűrűk, karperecek, fülbevalók, borostyán- és üveggyöngyök, aranyérmék, edények, középkori fadobozok, ezüstszállal font ruhák, lándzsák, tőrök, kések és kardok is voltak.

A Turanban talált terület a Trans Adriatic Pipeline (TAP) gázvezeték lefektetése során feltárt harminc régészeti helyszín közül a legfontosabb.