Megrendítő és tragikus történelmet élt át Szerbia az elmúlt két évtizedben: a kommunizmus végső szakaszát, Jugoszlávia összeomlását, háborúkat, Szlobodan Milosevics uralmát, az 1999-es bombázást, valamint a maffia és a bűnözés elburjánzását – értékelte az elmúlt két évtizedet Schöpflin György. A fideszes európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy éppen az elmúlt időszak turbulenciái után figyelemre méltó eredmény Szerbia Európa melletti elkötelezettsége és jelzés Európa számára, hogy Szerbia stabilitási tényezővé vált a régióban.

Schöpflin azonban további két problémára is felhívta a figyelmet, nevezetesen Ratko Mladics letartóztatására és a Hágai Törvényszéknek való kiadatására, valamint a Koszovó függetlenségével való megbékélésre. A politikus ugyanakkor kiemelte, hogy az említett kérdésekkel kapcsolatban két pszichológiai akadály leküzdésével áll szemben a szerb társadalom: Mladics támogatottsága magas, a területi veszteség pedig meglehetősen fájdalmas volt.

Schöpflin szerint a szerb kormányzat számára további feladatok várnak még a közigazgatás, az igazságszolgáltatás és a múlttal való szembenézés területén. Az elkötelezettség, az irány megfelelő, a feladatok pedig ismertek, így Szerbia már idén ősszel megkaphatja az avis-t (a Bizottság véleményét), ezt követően pedig a tagjelölti státuszt – érvelt Schöpflin. A néppárti EP-képviselő szerint az Európa felé vezető út nem könnyű, de Európa egésze gazdagodik egy stabil, demokratikus Szerbiával.

Gál Kinga fideszes politikus a vitában örömét fejezte ki, hogy a Koppenhágai kritériumok által említett kisebbségi jogok megfelelő hangsúlyt kapnak a jelentésben, ugyanakkor hangsúlyozta, Szerbiának további tennivalói vannak e területen. Mind a Vajdaság statútum, mind pedig a nemzeti tanácsokról szóló törvény annyit ér, amennyi belőlük a gyakorlatban érvényesülni tud, ezért további konkrét lépéseket kell tenni, többek között az alkalmazáshoz szükséges megfelelő pénzügyi eszközök biztosítása.

Gál Kinga eredménynek tekinti, hogy a szerdán megszavazásra kerülő jelentésben szerepelnek azok a szempontok is, amelyek fontosak lehetnek a vajdasági magyar közösségnek a csatlakozási folyamat során.