A Levegő Munkacsoport a KEOP – 6.1.0/B-2009-0003. számú, „Vegyszerezett világ – kampány a fenntartható vegyianyag-használatért” című pályázat keretében hazai eperben és import paprikában keresett vegyszermaradékokat. Az ország mind a 7 régiójában, 3 áruházláncban, Tesco, Auchan és Plus áruházakban vettek 17 eper- (szamóca) és 16 paprikamintát. A vizsgálatokat a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Karának akkreditált Analitikai Laboratóriumában végeztették. A szermaradék-vizsgálat 300 különböző vegyszerre terjedt ki.

A 16 paprikamintából 10-ben volt kimutatható vegyszermaradék. Egy miskolci Auchan áruházban a Marokkóból származó paprikában a dimethoate nevű rovarirtó szer koncentrációja közel hétszerese volt a megengedettnek. A dimethoate EPA C rákkeltő besorolású, azaz gyanúsítható azzal, hogy emberi rákkeltő anyag, továbbá ismert a szaporodási képességeket károsító hatása is. A dimethoate-ot és az egyik bomlástermékét is, mint bizonyítottan hormonhatású anyagot tartja számon az EU, így az új jogszabályoknak megfelelően ezt a rovarirtó szert nagy valószínűséggel be fogják tiltani az Európai Unió területén.

A 17 vizsgált hazai epermintából csupán 4 nem tartalmazott vegyszermaradékot, a maradék 13-ban kimutatható volt vegyszermaradék. Öt mintában kétféle különböző, további két mintában háromféle vegyszermaradékot is találtak. Egy székesfehérvári Tescóban vásárolt termékben a határérték közel kétszeresét érte el a thiophanate-methyl nevű növényvédő szer mennyisége. A thiophanate-methylt is lehetséges emberi rákkeltőnek és több tudományos intézmény is szaporodási képességeket károsító anyagnak minősítette.

A Levegő Munkacsoport sürgeti a hazai élelmiszerforgalmazó láncokat: mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy ne forduljanak elő határérték felett szennyezett termékek az áruházaikban. A Levegő Munkacsoport a méréseket megelőzően levélben kérte a hazai szupermarketeket, hogy német és holland mintára önként vállalják, hogy csak jóval a határértékek alatt tolerálnak vegyszermaradékokat a termékeikben. A Levegő Munkacsoport megkeresésére egyetlen üzletlánc sem válaszolt.

2008-ban az Európai Unió döntéshozói elfogadták a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelvet, mely előírja, hogy a tagállamoknak csökkenteni kell a vegyszerek használatát a mezőgazdaságban, és mérsékelni kell az ezzel összefüggő egészségügyi és környezeti károkat. A hazai zöld szervezetek az idei, XIX. Országos Találkozójukon azt kérték az illetékes minisztériumoktól, hogy az irányelv előírásainak és az Aarhusi Egyezmény követelményeinek megfelelően készülő nemzeti cselekvési tervbe vonják be a zöld szervezetek delegáltjait. A zöld szervezetek a hazai cselekvési tervben valós, jelentős és betartatott mennyiségi növényvédőszer-csökkentési célkitűzéseket és menetrendet szeretnének látni. A zöldek kérik, hogy a jogszabály szellemének megfelelően a tervekben a lehető legnagyobb mértékben érvényesítsék a környezeti és egészségügyi szempontokat. Elengedhetetlen emellett a növényvédelmi hatóságok megerősítése és a szermaradvány-mérések számának növelése.