Akár egy 30 ezer fős kisváros éves áramfogyasztásának költsége is megtakarítható lenne a jelenleg lerakókba kerülő alumínium italdobozok teljes körű újrahasznosításával. A Returcom Nonprofit Kft. legújabb tanulmánya szerint a Magyarországon forgalomba kerülő 1 milliárd darab alumínium italdoboznak mégis mintegy 50 százaléka végzi a kommunális hulladékban, 9 százaléka pedig a hulladékégetőben.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Noha az alumíniumhulladék kifejezetten értékes, minőségromlás nélkül végtelenszer újrahasznosítható anyag, még mindig nem használjuk ki az alumínium körforgásában rejlő előnyöket, pedig Magyarország szelektív hulladékgyűjtési rendszerében talán az alumínium begyűjtése a legfejlettebb. A rendszer szinte minden magyar lakos számára hozzáférhető, például házhoz menő visszagyűjtés és hulladékudvarok formájában, amelyet kiegészít az ország mintegy kétszáz kiskereskedelmi áruházában elérhető aludoboz-visszaváltó automaták hálózata. Az alumínium újrahasznosítása gazdasági és környezetvédelmi érdek, mivel 95 százalékos energiamegtakarítás érhető el az elsődleges nyersanyagból, a bauxitból gyártott fémhez képest. Emiatt a valaha előállított alumínium 75 százaléka még ma is a körforgásban van.

A tanulmány rámutat arra, hogy ha a lerakóba és égetőbe kerülő mintegy 580 millió darab (8900 tonna) alumíniumot újrahasznosítanánk, annyi villamos energiát takarítanánk meg, amennyit például Gödöllő lakosai egy év alatt felhasználnak. De ebből a mennyiségből például 650 ezer biciklit is lehetne gyártani.