2016:40

Egybehangzó döntés

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Több évtizedes adatok szerint nagyjából ötmillióra tehető a politikailag aktív választók száma Magyarországon, s vasárnap kétharmaduk elutasította a betelepítési kvótát – nyilatkozta a Magyar Demokratának Lánczi Tamás, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. Még soha nem volt példa arra, hogy ilyen egybehangzóan döntöttek volna a szavazók.

Állandósult nyomás Röszkén

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Semmi sem ért véget, a bevándorlók jönnek és jönnek. Sőt, egyes előrejelzések szerint hamarosan milliók indulhatnak útnak Afrika középső részéből is. Magyarország déli határán pedig már folyik a járőrút korszerűsítése, s hamarosan kezdik egy újabb kerítéssor építését. A védekezésben külföldi erők is segítenek, mindenekelőtt a V4-es országok egységei, közülük a lengyelek vannak itt a legnagyobb számban.

Nehezen éledező európai erő

Kategória: 
Fotó: http://www.shutterstock.com, illusztráció

Az Európai Unió vezetői közül egyre kevesebben gondolják úgy, hogy a NATO kellőképpen ellátja a kontinens védelmét. A terrorizmus, a migráció, a Brexit, valamint a közelgő amerikai elnökválasztás nyomán egyre nő a konszenzus egy közös európai haderő szükségességéről. Miközben Brüsszel egy helyben topog, Németország már meg is kezdte a haderők integrálását.

A Viszkis

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Szalay Bence neve most még sokak számára ismeretlen, jövő nyáron viszont minden bizonnyal az egész ország emlegetni fogja: a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatója alakítja ugyanis Antal Nimród most készülő filmjének kulcsfiguráját. A „viszkis rablóként” elhíresült bűnöző életét feldolgozó alkotás forgatási munkálatai szeptember végén fejeződtek be. A kulisszatitkokról a főszereplővel beszélgettünk.