Jelenlegi hely

2017:01

Megvettem az Echo TV-t

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Nekem Felcsút, a Vál völgye az otthonom. Lokálpatrióta vagyok. Mindent megteszek azért, hogy ez a táj, az itt élő emberek sikeresek legyenek. Egyszer azt olvastam valahol, az ittenieket zavarja például, hogy megépült a stadion, és emiatt sokan jönnek ide. Ez nem igaz. Éppen fordítva van: örülnek, hogy van élet – mondta a Demokratának Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester.

Élelmiszer-gazdaságban gondolkodunk

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Az egyszerű alapanyag-termelés helyett gyorsan nő a mezőgazdaság hozzáadott értéke, ami részben a kézművestermékeket gyártó kistermelőknek is köszönhető – mondta a Demokratának a tavalyi, az ágazat 18 százalékos növekedését hozó rekordévéről Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A politikus megtarthatónak véli a jelenlegi uniós agrártámogatási szintet, a Nemzeti Vidékstratégiától egyedi fejlődési pályát remél, utóbbi sikeréhez azonban fontosnak tartja a gazdatársulások terjeszkedését.

Nem volt jó év, de ez jobb lesz

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Sok minden történt az elmúlt hat évben a fővárosban, de a torz kommunikáció miatt mindazt, ami megvalósult és pozitív, igyekeznek elhallgatni, a problémákat viszont felnagyítják – mondta a Demokratának Tarlós István, Budapest főpolgármestere, akivel a 2016-os évről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Hazádnak rendületlenül

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

1836-ban fejezte be, nyomtatásban pedig 1837 elején jelent meg a Bajza József szerkesztette irodalmi almanachban, az Aurórában. A 180 éves Szózat tiszteletére rendezett Vörösmarty-kiállítás március 15-ig ingyenesen látogatható a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjában.

Lassan elfogyó magyar szigetek

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A közismert mondás, miszerint Magyarország az egyetlen önmagával határos állam, ma már nem egészen igaz. A trianoni döntés óta az elszakított Kárpát-medencei magyarság lélekszáma folyamatosan apad. Mára a helyzet kritikussá vált. A néhány évtizeddel ezelőtt elterjedt számadat Románia kétmillió, Csehszlovákia 600 ezer magyarjáról ma már csak emlék.