Jelenlegi hely

2017:16

Szántóföldtől az asztalig

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Új korszak kezdődött a magyar gasztronómiában. A Hold utcai piac helyén létesült Belvárosi Gasztrocentrumban alig néhány métert kell csak gyalogolniuk a vendéglők szakácsainak, hogy a kistermelőktől beszerezzék az alapanyagot. Szántóföldtől az asztalig, ahol mindenki láthatja, mi sül a serpenyőkben.

A tyúkom gazdája

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Ha az ember valóban tudni akarja, mit eszik, a legjobb megoldás, ha közvetlenül a termelőtől vásárol, kihagyva a nagykereskedőt, a kiskereskedőt és mindenki mást. A vevő olcsóbban jut minőségi termékekhez, a termelőnél ottmarad a haszon, mindenki jól jár, de talán az a legfontosabb, hogy bizalmi viszony alakul ki.

Készülnek a háborúra

Fotó: MTI, archív

Lassan minden nap tüntetés van Budapesten: hol a CEU, hol az úgynevezett civil szervezetek átláthatóságát célzó törvényjavaslat, hol egy törvénysértő aktivista őrizetbe vétele jelenti az ürügyet a kormány elleni tiltakozásra. Folyamatos nyomásgyakorlás, provokáció, erőszak – importált forgatókönyv Amerikából.

Győzött a józan ész

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az utóbbi időben egyre gyakoribbá válik az a jelenség, amikor színtisztán szakmai kérdésekből politikai vitát próbálnak kreálni egyes civil szervezetek. Ilyen a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme is, ahol hét év csatározás után most megnyugtató döntés született: a part mentén épül meg a védmű.

Animációs fellegvár

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Újra birtokba vehették a filmesek az animáció és szinkron egykori fellegvárát, a legendás Pannónia Filmstúdiót. Az 1950-es években Gádoros Lajos és Mühlbacher István szocreál tervei alapján épült stúdiót ugyanis teljesen felújították, benne ma is lázas munka folyik. Készülnek persze rajzfilmek is, de igazodva és kiszolgálva a kor igényeit, a hangsúly már a különböző sorozatok, reklám- és játékfilmek utómunkálataira került. Annak jártunk utána, kik és min dolgoznak éppen a Pannóniában.