Jelenlegi hely

2017:23

Az édesanya érezze jól magát

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A lényeg, hogy a családtámogatás nemcsak a pénzbeli juttatásokra, hanem a támogatások más formáira, például a bölcsődei férőhelyek számára, az anyukák szabadabb munkaidő-beosztására is kiterjedjen – mondta Makay Zsuzsanna, a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa, akivel a hazai népességfogyás okairól, az Orbán-kormány családpolitikájának néhány eleméről, valamint a társadalmi szemléletváltás fontosságáról beszélgettünk. A kutató rávilágított arra is, mi a titka az Európában is egyedülálló francia családmodellnek.

Nem csak egy csésze kávé…

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Egy nap alatt találkoztunk egy kakaduval, ami a kávézás közben közölte velünk, hogy szépek vagyunk, kóstoltunk tonikos kávét, amit egy szivárványhajú lány hozott ki a felhők között, és láttunk olyan helyet, ahol a gyerekek szétszedhetik a bútorokat, anya és a babája is elalhat szoptatás közben, sőt, ha a szülőknek éppen úgy tartja kedvük, este tangózhatnak is. Három különleges hely, három érdekes történet a hazai kávézók zsúfolt palettáján.

Egy új munkavállaló 161 millióba kerül

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Mennyi pénzt fordít a német állam a menekültek integrációjára, illetve a kiutasítottak kitoloncolására? Más szóval, mennyibe kerül Németországnak egy migránsból lett új munkavállaló? Ennek számoltunk utána.

Befektetés a jövőbe

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Megállítható-e a közel hatvan éve lefelé robogó demográfiai hullámvasút? Sikerül-e belátható időn belül elérni, hogy a termékenységi ráta 2,1 százalékra növekedjék? Elegendő lesz-e a családtámogatásra fordított évi 1900 milliárd forint ahhoz, hogy nőjön a gyermekvállalási hajlandóság? Helyes válaszok nélkül tovább öregszik és csökken a magyar népesség.

A moszkvai kapcsolat

Fotó: MTI, archív

Orosz pénzek vannak a Jobbikban – hosszú évek óta hírlik, hogy Vona Gábor pártja nem csak költségvetési keretből és hazai adományokból él. Az orosz kapcsolat mindenesetre nem feltételezés, hanem tény. Mint ahogyan az is, hogy a Jobbik 2005 óta nagyon sokat köszönhet az Oroszországban és Magyarországon máig aktív, volt KGB-s vonalnak.