Jelenlegi hely

2017:27

Egy fokos és egy toll

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Egyelőre felmérhetetlen, mekkora tábort tud maga mögé állítani az etnikai önvédelmet és az „élettér védelmét” középpontba állító új, magát előzőleg nyíltan szélsőjobboldaliként aposztrofáló mozgalom, amely múlt szombaton bontott zászlót Vecsésen. A nyilvános megalakulást szakadás előzte meg, az eredeti tervek szerint az egy zászló alatt egyesülő három tábor egyike végül nézetkülönbségek miatt kimaradt az összefogásból.

Út a hangok világába

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az elmúlt időszakban óriásit lépett előre az orvostudomány a siketség gyógyításában, kihasználva azt, hogy az érintettek több mint felénél a hallóidegek épek, csak a belső fülben található szőr­sejtek nem működnek. Ezek az úgynevezett cochleáris implantátummal helyettesíthetők. Tavaly óta minden újszülöttet objektív hallásvizsgálattal szűrnek Magyarországon, a beültetéseket pedig az OEP finanszírozza, akár gyerekről, akár felnőttről van szó.

Szövetség vagy brüsszeli királyság?

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A migrációs válság felszínre hozta azokat az életmód- és mentalitásbeli különbségeket, amelyek az Európai Unió keleti és nyugati felének nemzetei között mutatkoznak, és élesebbé tette azokat a vitákat, amelyek az unió jövőjéről szólnak. Az utóbbi években valóban tanúi lehettünk annak, hogy az EU intézményei úgy akarják mélyíteni az integrációt, hogy egyre több hatáskört igyekeznek elvonni a tagországoktól, és beleszólnak a politikai döntéseikbe – állítja dr. Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Összeszereléstől a világszínvonalig

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Egy betanított munkás mindig feleannyit fog keresni, mint egy szakmunkás. Egy szakmunkás pedig feleannyit, mint egy mérnök. Mi azt hangsúlyozzuk, hogy mindenkinek tanulni kell, mindenkinek magasabb szintre kell lépnie, főleg, hogy a szakmunkában is vannak magasabb szintek, bonyolultabb, magasabb felelősséggel járó munkakörök, és akkor nőni fog a jövedelem is – mondta a Demokratának Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős államtitkára. A szaktárca a közeljövőben mintagyárakat létesít, hogy a vállalkozók személyesen tapasztalhassák meg az innovációvezérelt gazdaságban rejlő lehetőségeket.

Menekültek elől menekülnek

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Az utóbbi években egyre több holland és belga állampolgár telepedik le Magyarországon, mert elegük van a bevándorlókból és biztonságban szeretnének élni. Négy dél-dunántúli településen kérdeztünk hollandokat és belgákat, miért tartják Magyarországot hazájuknál vonzóbb országnak.