Jelenlegi hely

2017:28

Kert-Magyarország a közösségépítésért

Hazánk mindig a falusi közösségekre támaszkodva újult meg. A mezőgazdaság és a környezet ügye tehát nem csak a vidékiek gondja. Sikerei és kudarcai mindenkit érintenek, ezért világos stratégiára van szükség az agráriumban. A nemzeti kormány azért dolgozik, hogy valóra váltsa Németh László Kert-Magyarországról szőtt álmát – nyilatkozta lapunknak Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese.

Fővárosi fagylaltmustra

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Vörösboros málnától a tejvirágig, a fekete csokitól a sósmogyoróson át a gorgonzolás csodáig számtalanféle fagylaltot kóstoltunk sétánk alatt, jártunk elegáns belvárosi, patinás békeidőket idéző helyeken, sőt a forgalomtól némileg félreeső utcácskában is. Megállapíthattuk: a minőséget kínáló fagylaltosok kivétel nélkül eleresztik fantáziájukat szokatlan ízkombinációikkal, a közös nevezőjük pedig nem más, mint elköteleződés a minőségi alapanyagok iránt.

Versenyzünk, és jók az esélyeink

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Öt éve formálódik azoknak a szakembereknek a tábora, akiket a haza, a rend védelmére, az államügyek intézésére képeznek ki. Ezt a feladatot vállalta magára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol 6500 hallgató tanul, s amelynek a felújított Ludovika lett a központja, élén Patyi András rektorral. Az egyetem küldetése körülbelül olyan nagy jelentőségű, mint a paksi atomerőmű új blokkja. Elvégre egy hatékonyan működő állam csontvázrendszerét a magasan képzett és a hazának elkötelezett köztisztviselői és közszolgálati kar alkotja. Egy ilyen réteg kinevelése évtizedekbe kerül, vagyis a Ludovika ma még küldetése elején jár.

Kicsoda ön, Soros György? 7. rész

Fotó: pravda.ru

Moszkvában Vlagyimir Putyin erősödésével párhuzamosan kezd elfogyni a levegő Soros György körül. A 2000-es évek elején ez még nem „rendszerszintű” támadás, azonban a milliárdos spekuláns elővigyázatos. A korábbinál sokkal agresszívabban és átfogóbban kezdi megszállni a volt szovjet köztársaságokat. A Baltikum kiemelt célpont, hiszen Észtország, Lettország és Litvánia az új évezred elején az Európai Unió és a NATO tagja lesz.

Európa újratervezés előtt

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az európaiak többsége szerint a jövő generációi rosszabbul fognak élni, mint a mostaniak – derült ki többek között a Századvég Alapítványnak az Európai Unió összes országát érintő felméréséből. Orbán Balázzsal, az Alapítvány kutatási igazgatójával, a Migrációkutató Intézet vezetőjével a kutatás meglepő részleteiről, valamint az USA tradícióktól eltérő külpolitikájáról is beszélgettünk.