Jelenlegi hely

2017:33

A félelem húrjain

Fotó: MTI, archív

Nincs nap, hogy valamelyik ellenzéki politikai párt szóba ne hozná a kivándorló magyarok ügyét. Hatásos fegyvernek gondolják, hiszen a munkáskezek hiányának, az idősek ellátása körüli bizonytalanságoknak az emlegetése félelmet kelthet a társadalomban. Ráadásul a téma arra is alkalmas, hogy mellékvágányon a kormány szociális, egészségügyi intézkedései, a honi közállapotok ellen teremtsen ellenséges hangulatot.

Látszat és valóság

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Az ENSZ adatai szerint az ezredfordulón nagyjából ötszázezer honfitársunk élt külföldön, többségük 1956 és 1990 között hagyta el az országot. A demográfusok becslése szerint napjainkban közel 370 ezren keresik a határokon túl a boldogulást. Ez a szám jóval alatta marad a régiós átlagnak, és végképp nem igazolja azt az ellenzéki állítást, miszerint a fiatalok többsége kivándorol.

Erő, egymásból

Fotó: Simon Attila

„Régóta tudom, hogy amit Viszákon teszünk, semmi sem lehet öncélú” – mondja Szarvas József színész, akinek sok éve elkezdett őrségi színház-, falu- és közösségépítő munkája lassan új szintre lép. Az idén tízéves Kaszás Attila Pajta Színház szakmai arculatát a következő évadtól már az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós fémjelezte Sztalker alkotói csoport határozza meg.

Ugrás a semmibe

Fotó: MTI, archív, szerk.

Múlt heti számunkban a balliberális ellenzék választási esélyeit boncolgattuk. Most a Jobbik helyzetét tekintjük át. Vona Gábor pártja az utóbbi időben megtorpant, és bő fél évvel a választások előtt csak egy biztos, a hatalomért bármire képesek, bárkivel összefognak, bármit és annak az ellenkezőjét is elmondják, ha szükséges.

Jó, akkor legyen Jézus

Jó szándékú, de elhamarkodott lépés volt Semjén Zsolt részéről menedékjogot felkínálni Aideen Strandssonnak. A svéd hatóságok által hazatoloncolásra ítélt, keresztény hitre áttért iráni nő példája veszélyes precedenst teremthet, amely tízezrek előtt nyithatja meg Magyarország kapuit.