Jelenlegi hely

2017:37

Integráció helyett invázió

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A népességszámot érintő modellszámítások szerint a migrációs nyomás növekedésével a század végére gyökeresen változhat meg Nyugat-Európa demográfiai arculata. Miközben a jóslatok a kontinens lélekszámának hosszú távú csökkenéséről szólnak, a liberális demokráciákat soha nem látott mértékben özönlik majd el a bevándorlók.

Valakinek buknia kell

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Megbukott az Orbán-kormány! – harsogta örömittasan a balliberális média azután, hogy az Európai Bíróság elutasította Magyarország és Szlovákia keresetét, amelyet az ideiglenes kvótahatározat ügyében adott be a két állam. Ami az ítéletet illeti, bonyolult kérdésről van szó, amely akaratlanul is meglepő tényeket tárt fel az uniós mechanizmusok logikájáról, a brüsszeli elit jogérzékéről és a bírói függetlenségről. Kovács Istvánnal, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

Felgyorsul Magyarország

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az eddig megvalósult vagy elkezdett beruházások és a már eldöntött jövőbeli fejlesztések szerint a 2010-es állapothoz viszonyítva 2022-re 60-70 százalékkal bővül a gyorsforgalmi úthálózat Magyarországon, és az összes autópálya elér majd az országhatárig. 2010 óta 191 kilométernyi autópályát adtak át, továbbá az elmúlt négy évben négyszáz kilométernyi út épült a 10 ezer fő alatti településeken.

Rezsicsökkentéstől a közművisszavételig

Egy átlagos háztartás 170 ezer forintot takarít meg évente

A napokban kapják első számláikat a háztartások, amelyeket az állami energiaszolgáltató, a Nemzeti Közművek Zrt. állít ki. A szervezet létrehozásával befejeződött a gázpiac és részben az áramszolgáltatás visszaállamosítása.

A folyamatot a 2013–2014-es rezsicsökkentés alapozta meg, amelynek keretében bő negyedével lett olcsóbb a háztartási energia. Jelenleg pedig az állami tulajdon az alacsony árszint fenntartását szolgálja.

Sikerágazat a mezőgazdaság

Élhető jövőkép az újabb nemzedékeknek is.

Nagyot változott az elmúlt években a magyar vidék és a mezőgazdaság. Az agrárpolitika középpontjába a kis- és közepes méretű, elsősorban családi gazdaságok kerültek, ezek helyzetbe hozásával igyekszik megállítani az állam a mezőgazdasági népesség elöregedését.