Jelenlegi hely

2017:42

Gyilkos robotok

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A mesterséges intelligencia ugrásszerű fejlődése a közeljövőben lehetővé teszi, hogy az ember által vezérelt fegyverrendszerek mellett megjelenjenek a saját döntésekre képes, önállóan működő harceszközök, vagyis az autonóm fegyverek. Ugyanakkor sokan arra figyelmeztetnek, hogy ezzel könnyen kinyílhat Pandora szelencéje, mivel ezek a gyilkos robotoknak is nevezett eszközök – mondjuk egy hackertámadás miatt – akár kontrollálhatatlanná is válhatnak.

Arabok, afgánok, feketék és mások

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Miközben Magyarország lakóinak túlnyomó többsége határozottan ellenzi, hogy az Európai Unió a harmadik világból érkezett migránsok ezreit telepítse le nálunk, nem kevés arab, afgán, fekete-afrikai ember él tartósan, akár véglegesen letelepedve hazánkban. Vajon ők hogyan érzik magukat, miképpen látnak bennünket, mit szólnak a migrációs válsághoz?

Kettészakadt az ország

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A szociálpolitikusoknak minden kreativitásukra szükségük lesz, hogy megakadályozzák az úgynevezett nyugdíjbomba pusztító robbanását. Az új nemzedékeknek nem csak azzal kell szembenézniük, hogy kis létszámú aktív korosztályoknak kell előteremteniük a népes Ratkó-nagyszülők nyugdíjellátását. A harminc évvel ezelőtti bűnök és mulasztások következményeivel is számolniuk kell.

„Visszatértünk a kitaposott útra”

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Csak a szöveg címmel jelent meg nemrégiben az Ismerős Arcok legújabb lemeze, amelynek dalait október 21-én hallhatja először élőben a budapesti közönség. A zenekar frontemberével, Nyerges Attilával és Kovacsik Tamás dobossal az új kiadvány mellett a változó magyar társadalomról, az eltérő értékrendekről és arról beszélgettünk, szabad-e egy zenésznek politizálni.

Ha majd istenek leszünk…

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Egyre nagyobb vita kezd alakulni az MI-vel kapcsolatban: van, aki szerint elhozhatja a harmadik világháborút, mások szerint az MI-től tartani olyan, mintha már most aggódnánk a Mars túlnépesedése miatt. Az ember képzelete ugyanis egy kicsit messzebbre szaladt, mint ahol a valóság tart. De mi az MI egyáltalán?