Jelenlegi hely

2017:43

Befolyás

Ungváry Zsolt képe

Az MSZP elnöksége soros válságtanácskozását tartotta a hogyan továbbról, amikor a terem végében lévő függöny hirtelen lehullott, s mögötte felbukkant Kádár János feje, és senkiével össze nem téveszthető hangján, rekedtes lassúsággal megszólalt:

– Mi lett a pártból, elvtársak? Mi lett az eszméből? Beálltatok ti is az ellenforradalmárok közé, aztán csodálkoztok, ha nem nyertek.

– De János bátyám – szólt megszeppenten Ujhelyi István.

– Bátyád ám a darutollas Horthy-csendőr, én neked Kádár elvtárs vagyok – okádott tüzet a fej.

– Pont ebből az utódpárti szerepből akartunk kibújni – szólt szerényen Gőgös Zoltán, de a hajdani főtitkárt nem lehetett kizökkenteni.

– Kutyából nem lesz szalonna – dörögte vészjóslóan. – A vér nem válik vízzé, az alma nem esik messze a fájától. Hallgassatok rám, mert másra úgyse érdemes. Sorakozzatok fel Gyurcsány mögé, emlékszem még rá a KISZ-ből, agilis, okos, jóképű gyerek volt. Ő legyen a kormányfőjelöltetek.

Sötét históriák

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Magyar boszorkányok, sötét titkok, gyógyító praktikák – halloween közeledtével különleges tematikus városi sétán vehettünk részt a Gellért-hegyen. Itt az is kiderült: a Duna fölött semmi sem az, aminek látszik.

Bezárt a Teddy bár

Szentesi Zöldi László képe

„Teddy bár, Teddy bár,

itt van minden világsztár.

Papabonbon, a híres hölgyfodrász,

Lord Bumbum, az oroszlánvadász.

A hotel vendégei mindketten.

Rongylábaznak a parketten.

Dilli-Dolly a mikrofonhoz lép.

– Helló!

Délvidéki időutazás

A magyar kultúra értékeinek közérthető, szórakoztató megőrzése és átörökítése – ez a leányfalui Szekér Színház küldetése. A Kárpát-medencét immár tizenöt éve járó vándortársulattal utaztunk ezúttal Délvidékre.

A magyarság nem ér véget Beregsuránynál

Fotó: Hegedüs Márton

Miután lejárt csíkszeredai főkonzuli megbízatása, Újpest alpolgármestereként dolgozik közösségeiért dr. Zsigmond Barna Pál. A Fidesz határon túli magyar ügyekért felelős igazgatója a kerület fejlesztéspolitikája mellett lapunknak adott interjújában látleletet adott a külhoni magyar közösségek helyzetéről is, valamint kifejtette: azért kérik a határon túliak támogatását, hogy a jelenlegi karakteres nemzetpolitika a továbbiakban is képviselhesse érdekeiket.