2018:01

A maximál dicsérete

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

De gustibus non est disputandum, az ízlés nem vitatéma, szögezi le az antik mondás. Valóban, a szépség fogalma koronként változik, és az egyéneknek is mást és mást jelent. Vajon hogyan jutott el például a magyar építészet a szecessziótól a modernizmusig, a szocreáltól a Tüzép-barokkon át a minimál divatjáig? Erre kerestük a választ Jász Borbála filozófussal, építészettörténésszel, a BME Filozófia és Tudománytörténet tanszéke egyetemi oktatójával.

Egyre népszerűbbek a befektetési alapok

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Jócskán átlépte tavaly a befektetési alapokban kezelt pénzek állománya a 6000 milliárd forintot. A háztartások a lekötött bankbetétektől pártoltak vissza ezekhez a befektetésekhez. Az átrendeződés másik nyertese az állampapírpiac volt. Tavaly főleg az ingatlanalapok bővültek, amelyek átlépték az ezermilliárdos határt.

Veszélyben vannak a zsidók Nyugat-Európában?

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

Menekülnek a zsidók Nyugat-Európából a muszlim lakosság antiszemita inzultusai miatt, állítják egyes sajtóhírek. De valóban így van-e? Találgatásra semmi szükség. Mivel Izrael állam számára mindig is létkérdés volt a zsidók be-, illetve kivándorlása, a témában pontos statisztikák és részletekre kiterjedő kutatások állnak az érdeklődők rendelkezésére. Ezek tanúsága szerint pedig a valóság ezúttal is összetettebb, mint ahogy az a hírekből kitűnik.

Oldalak