2018:09

Egy nő fogságban

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Magyarországon 22 ezer embert érint a rabszolgaság, szerte Európában 1,2 milliót. Tuza-Ritter Bernadett egyedülálló dokumentumfilmet készített a témában, amely belülről mutat meg egy ilyen történetet és követi végig a szökést. Munkája újszerű a hazai darabokhoz képest, a fikciós filmek eszközeivel, izgalmas dramaturgiai szerkezettel dolgozik, a valós felvételek moziélményt nyújtanak. Nemhiába került be az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb független filmfesztiválja, a Sundance versenyprogramjába.

A magyar modell működik

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A politikának mindig az a dolga, hogy azokra a témákra koncentráljon, amelyek nemcsak a jelenben, de a közeli és távoli jövőben is meg fogják határozni az ország sorsát. Márpedig 2015-ben teljesen egyértelműen bebizonyosodott, hogy korunk legnagyobb kihívása és feladata a migrációval kapcsolatos lépések időben és kellő hatékonysággal történő meghozatala. Emellett alapvető változások történtek: 2010-ben egy csőd szélén tántorgó ország számára az EU, az IMF, a Világbank és mások próbálták előírni, merre haladjon, ehelyett mi egy saját utat választottunk, és a magyar modellről bebizonyosodott, hogy működőképes – mondta a Demokratának Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A nagy Elios-legenda

Kategória: 

13 milliárd forint uniós támogatás visszatérítéséről harsog a balliberális sajtó, amit egy OLAF-jelentés szerint a Tiborcz István vezette Elios túlárazott közvilágítási projektjei miatt vissza kell fizetnie Magyarországnak. Az OLAF-jelentés azonban hivatalosan még be sem lett terjesztve, az adott időszak döntő részében nem Tiborcz István volt a tulajdonos, a 13 milliárd forint pedig az Elios által hét év alatt elnyert közbeszerzések teljes értéke, nem pedig a profit.

Az aranykor krónikája – Tovább élő örökségünk

Kategória: 
Fotó: MTI, archív

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében az elkövetkező években országszerte több tucat kastély és vár újul meg. 2020-ig a programban részt vevő, összesen 39 helyszínen 20 kastélyt és 19 várat adnak majd át. Mint Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa elmondta, a fejlesztés nem egyszerűen felújítást, restaurálást jelent: a műemlékek a mai igényekhez igazodó, új funkciókkal gazdagodnak.

Oldalak