2018:30

Egy szelet édenkert

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Az egyiptomiak egyebek mellett balzsamozásra, a rómaiak fürdésre és illatosításra használták, de már ekkor jól ismerték nyugtató, frissítő és fertőtlenítő hatását is. Nem véletlen, hogy a keresztény hit az édenkert virágának tartja. A levendula ma is az egyik legsokoldalúbb gyógy-  és fűszernövényünk, egyszerre képes hatni a gombák, a vírusok és a baktériumok ellen. A Dörgicsei Levendula Major, azaz a Levendárium héthektáros ültetvénye ottjártunkkor a legszebb arcát mutatta.

Dagály a Tisza-tavon

Kategória: 
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Tisza-tó-átúszás, Tisza-tavi főzőversenyek, Tisza-tó Szépe verseny, Tisza-tavi Vágta, a Természet Operaháza, édesvízi akvárium, madárrezervátum, kerékpár­utak, vízi sportok, szabadvízi strandok, termálfürdők, koncertek, hagyományőrző programok – felsorolni is nehéz, milyen színes kínálattal várja évről évre a Tisza-tavi nyár az idelátogatókat.

Milyen felnőni Magyarországon?

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Milyen családokba érkeznek a megszülető babák? Édesanyjuk vigyáz-e önmagára és magzatára? Várják-e testvérek az érkező kisfiút vagy kislányt? Az édesapák mennyi időt tudnak tölteni a jövevénnyel? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresik a választ a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének kutatói az idén kezdődött Kohorsz ’18 vizsgálat során.

Lendületben az atomenergetika

Kategória: 

Az atomenergia ellenzői megpróbálják elhitetni az emberekkel, hogy a fejlett országok lemondanak az atomenergiáról, vége az atomkorszaknak, hiszen nem éri meg atomerőműveket építeni világszerte, és hogy az atomenergia 10-15 éven belül eltűnik. A zöld univerzumon kívüli világ azonban egészen mást mutat. Oroszország és Kína a hónap elején a legmagasabb szinten állapodott meg a stratégiai atomenergetikai együttműködésről. Sorozatban fognak épülni Kínában az orosz technológia szerinti, paksi mintájú VVER-1200 típusú blokkok, és az orosz szakemberek részt vesznek egy kínai gyorsneutronos kísérleti blokk fejlesztésében is. Nem beszélve arról, hogy sorra érkeznek a hírek az orosz atomenergetika újabb eredményeiről.

Oldalak