2018:34

Jazz és Bartók

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Beethoven műveinek jazzfeldolgozásai után Bartók-adaptációkból készített lemezt hazánk egyik legnépszerűbb jazzformációja, a Sárik Péter Trió. Az X Bartók című albumot szeptember 21-én mutatják be a Zeneakadémián. Sárik Péter jazz-zongoraművésszel, zeneszerzővel Bartók zsenijéről, az alkotási folyamat nehézségeiről és a zenei közhelyekről is beszélgettünk.

Paks II. története

Kategória: 

A 2014. január 14-én a hazai ellátásbiztonság, az olcsó villamosenergia-ár és a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarország és Oroszország megállapodott a paksi telephelyen két új, orosz 3+ generációs, VVER típusú, egyenként 1200 MW villamos teljesítményű blokk építéséről. Az atomellenes politikusok és szervezetek azóta is feszegetik: Magyarország miért éppen az orosz VVER-1200 blokktípust választotta? Az alábbiakban erre adok választ.

Istennel nem lehet jóllakni

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Nagyon nem szeretnék aktuális lenni! Most élek ugyan, de nem ezért a néhány évért születtem meg – mondta Iancu Laura. A moldvai születésű, József Attila-díjas író-költő, néprajzkutató a közelmúltban jelentette meg legújabb, költészethez, szülőföldhöz, hithez, magyarsághoz való viszonyulásáról szóló, Gerlice című esszékötetét.

A termékeny bizonytalanság kora

Kategória: 
Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A magyar őstörténet-kutatás egy helyben topog, nemcsak a fékevesztett fantáziájú amatőr elméletek miatt, hanem többek között a finnugor paradigma megcsontosodása okán is. A végletek képviselői megmerevítik az álláspontokat, szakmai viták helyett anyázásba fullad a kommunikáció. Sok esetben újra kell gombolni a zubbonyt, de ezt felelősséggel kell tenni, elkerülve a dilettantizmus és dogmatizmus szélsőségeit, esendő emberekként fenntartva ugyanakkor a tévedés jogát – mondta a Demokratának dr. Szabados György történész, a László Gyula Intézet igazgatója.

Hazug hírek ideje

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az interneten terjesztett álhírek gyakran gyorsabban terjednek és nagyobb hatásuk van, mint a valódi híreknek. A nem ritkán veszélyes hazugságok ellen egyre többen lépnének fel, ugyanakkor nehéz olyan valóban hatékony megoldást találni, amely nem sérti a véleményszabadságot. Azt sem árt szem előtt tartani, hogy a liberális elit ezt a hullámot meglovagolva próbálja világszerte rogyadozó véleménydiktatúráját megerősíteni.

Oldalak