2019:01

Ha majd nem kell jogsi

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A kutatók szerint könnyen elképzelhető, hogy húsz év múlva a személyautók húsz százaléka már önvezető lesz a nagyvárosokban, főként az autómegosztó szolgáltatásoknak köszönhetően. A technológia fejlődése alátámasztja ezt, de nem biztos, hogy az átlagember olyan könnyedén elfogadja majd ezeket a járműveket: milyen lesz a jövő, és hogyan kapcsolódik bele Magyarország?

Itt voltunk mindig

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az archeogenetika képes a már megismert és bizonyított tények alapján előrejelzéseket adni arra nézve, hogy mely földrajzi területen érdemes régészeti ásatásokat folytatni. Ez a tudományág minden bizonnyal már a közeljövőben teljesen új megvilágításba helyezi az eredettörténetünket, ám ehhez rendszerbiológiai tudásra is szükség van – mondta a Demokratának dr. Oláh Zoltán Sándor molekuláris biológus, bioinformatikus.

Örökös körforgás

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Nem is az egyes epizódok, hanem a főcím, a zene, Szabó Gyula hangja és a filmek hangulata égett bele leginkább az emberek tudatába – mondja a legendás Magyar népmesék tervező-rendezője, Jankovics Marcell. A Mikulás Ferenc vezette kecskeméti stúdióban készült animációs sorozat most a legfiatalabb generációknak szerez örömet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ország 2841 óvodájába juttatja el az elkészített száz epizód díszdobozos kiadását és az ahhoz tartozó mesekönyveket.

Az akarat hatalma

Kategória: 
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

Erre az évre 2,5 milliárd forintot különített el a kormányzat a tanodahálózat fenntartására, fejlesztésére. Hamarosan a kormány elé kerül az a programcsomag, amely a háromszáz legszegényebb magyar település felzárkóztatását szolgálja. Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárral arról beszélgettünk, hogy az ország gazdasági sikerei miként hatnak a legszegényebbek életére.

Oldalak