2019:06

Téltemetők

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Fűzből faragott, sertésvérrel vörösre mázolt vicsorgó fapofa, bajsza kender, fején csavart kosszarv: a mohácsi busók jellegzetes álarcát mindenki ismeri. De honnan ered ez a hagyomány, miért ijesztők a busók, és miért maradt fenn a népszokás a mai napig? A Hagyományok Házában Poklade címmel nyílt kiállítás a hagyományos farsangi időszak idején, vagyis hamvazószerdáig, március 5-ig látogatható.

Erőt nyerni a hitben

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Sára és György hetedik gyermeküket temetik. Az asszony fásult, a férj összeomlott. Lehet-e még ilyenkor is erőt nyerni a hitben, és ki az, aki minden tragédia ellenére makacsul életre kívánkozik? A Nemzeti Színház ősbemutatója, a Sára asszony apropóján Vidnyánszky Attila rendező-igazgatóval a madáchi csodáról, a zenélő magyar lélekről és a teátrum jövőjéről is beszélgettünk.

Óvatosság fél egészség

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Egyre népszerűbbek azok a termékek, amelyekkel pótolni lehet a szervezetből hiányzó ásványi anyagokat és nyomelemeket. Érdemes azonban tájékozódni, mielőtt bármit is bekapkodnánk, évente ugyanis számos olyan készítmény jelenik meg a piacon, ami nem felel meg az előírásoknak. A Testnevelési Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetőjével, dr. Martos Éva professzorral beszélgettünk.

Egy összeesküvés vége?

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Ingoványos talaj a tervezett elavulás, de szilárdul: nemrég még szinte összeesküvés-elmélet volt, mára azonban olyan szembetűnő méreteket öltött, hogy nehezen, de elindult ellene konkrét és hivatalosabb formákat is öltő tiltakozás. A franciák törvényt hoztak, az olaszok büntettek, az Európai Unió javaslatokat fogalmaz meg, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület pedig kampányol. Bizonyítani nehéz, ráadásul a gazdasági rendszerünk alapját adja, viszont jó hír, hogy már vannak alternatívák.

Esély az önálló életre

Kategória: 
Fotó: Vogt Gergely/Demokrata

A kormány azokat a fogyatékosságügyi programokat, illetve támogatásokat részesíti előnyben, amelyek önálló döntések meghozatalához, önálló jövedelemhez, végső soron pedig önálló életvitelhez segítik az érintetteket – nyilatkozta lapunknak Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára. Az elmúlt kilenc évben 18-ról 40 százalékra nőtt a megváltozott munkaképességűek között azok aránya, akik meg tudtak jelenni a munkaerőpiacon. Növekvő foglalkoztatásuk a munkaerőhiányt is megoldhatja.

Oldalak