2019:10

Fradi-sastól az atlantai sólyomig

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Épített tigrisszobrot a mélyszegénységben élő szakácsiaknak, Dante kutyájának fa megtestesülései hónapokig őrizték a budapesti Erzsébet teret, a futballszurkolók számára pedig a Fradi-sas megálmodójaként lehet ismerős Szőke Gábor Miklós neve. A fiatal magyar szobrász-képzőművész most az Egyesült Államokat nyűgözte le: az Atlanta Falcons vadonatúj stadionja előtt az ő óriás sólyomszobra fogadja az amerikai foci szerelmeseit.

Német meló

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com

Aranyéletre számítanak, de gyakran alulfizetett futószalagmunkát, ki nem egyenlített túlórákat és silány szállást kapnak azok, akik mostanában próbálnak szerencsét Németországban. Nyelvtudás nélkül ma már alig éri meg kimenni, hiszen a gyári munkával kereshető 1000-1200 eurót hamar elviszi a szállás és az étkezés, a fogcsikorgatva összekuporgatott megtakarítás pedig jóval kevesebb, mint amennyiért érdemes belevágni.

Utolérni Ausztriát

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Bár az elmúlt években erős növekedést tapasztalhattunk mind a magyar gazdasági teljesítmény, mind a bérszínvonal tekintetében, valójában a magyar gazdaság együtt nő a vele közösen csatlakozott uniós tagállamokkal. A friss belépők gyors felzárkózása hasonló módon megfigyelhető volt Spanyolország vagy Portugália esetében is a nyolcvanas években, ám a felzárkózásuk fél tucat év után kifulladt. Az MNB most 330 pontos tanulmányt készített, miként lehet a magyar növekedést versenyképességi fordulattá fejleszteni, amivel utolérhetnénk Ausztriát.

Bevált a hatalom megosztása

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A kancellári rendszer bevezetésével egyenesbe került az egyetemek és a főiskolák addig sok problémával küzdő gazdálkodása, de ahogy prof. dr. Bódis József, az Emmi oktatásért felelős államtitkára, orvos, egyetemi tanár mondja, vannak még finomhangolásra váró kérdések a rendszerben. Mivel teljes rálátása van a területre, és ismeri a folyó mindkét partját, vele beszélgettünk a témáról.

Oldalak