Egy hét

Batman és Joker

Most, hogy Budapest Büszkeségei némi kakiszag közepette (trágyáztak az Andrássyn) huszadik alkalommal tudathatták országgal és világgal, hogy ami teljesen értelmetlen, meddő és a természet törvényeivel ellenkezik, az attól még lehet korszerű, előremutató és a szó legeslegszebb (értsd: amerikai) értelmében demokratikus, miként egyes sündisznók vonzódása a gyökérkefe iránt, az örök­ifjú Kőszeg Ferenc, a lassan feledésbe merülő SZDSZ hajdani üdvöskéje tovább tágította e távlatokat:

Tolvaj jár a kertek alatt

Ön felülne arra a repülőre, amit egy olyan pilóta vezet, akinek nézetei, világlátása, közéleti reflexei mondjuk a sajátosan excentrikus Novák Elődének felelnek meg, a másodpilóta meg olyan szakember, mint teszem azt Szegedi Csanád? Nem? Akkor egy országot miért bízna rájuk? Azért mert elégedetlen a fideszesek egynémely dolgával? Honnan is tudja ezt? Ja igen, az indexről. Hát persze, az egy népszerű hírforrás, bár mindig van egy kis pöcegödörillata. Jó kis pletykák vannak ottan.

Szelfi a Li Kuan Jú bulváron

Veszélyes dolgok ezek. Meghalt Li Kuan Jú, Szingapúr első miniszterelnöke, 91 éves korában bekövetkezett haláláig a városállam teljhatalmú vezetője, s a világ Amerikától Ausztráliáig főhajtással tiszteleg e különös, illiberális közéleti személyiség teljesítménye előtt. Van is miért. Szingapúr az ötvenes évekig nyomorúságos brit gyarmat volt, míg nem kevés hányattatás után 1965-ben elnyerte teljes függetlenségét. Mára a közel öt és fél millió lakosú szigetállam a világ egyik legerősebb gazdaságai közé tört be, ahol az egy főre jutó átlagjövedelem évente 1 millió 400 ezer forint.

Mi történt? Hibáztunk.

Egy személyes megjegyzés, ami mégis közügy. E sorok írója a minap egy főúton haladván, a kereszteződésben elhúzott egy Volkswagen mikrobusz előtt, amelynek volánja mögött Orbán Viktort ismerte föl. Az ötgyermekes miniszterelnök évek óta ilyen kisbusszal jár, mert abban a családja is elfér. Nem pedig sofőrös limuzinnal, pedig megengedhetné magának. Róla mindenki tudja, hogy nem kedveli a fényűzést, szereti az egyszerű dolgokat.

Egy hét – Bencsik András: Most józannak kell maradni

Bencsik András
Krími háború: Oroszország és a török (plusz olasz, angol, francia szövetséges) erők között zajló háború volt 1853 és 1856 között. Oroszország veszített, államcsőd fenyegette, II. Sándor cár arra kényszerült, hogy 7,2 millió dollár értékű aranyért eladja Alaszkát az amerikaiaknak. Krím elvesztése azonban föl sem merült. Az oroszoknak Krím körülbelül olyan, mint nekünk Csíkszereda.

Oldalak