Bencsik András

Jelentés a virtuális háborúból

A III. (virtuális) világháború frontján a szemben álló felek a napokban jelentős csapatmozgásokat hajtottak végre. Mivel a harmadik világháború a virtualitás erőterében zajlik, és a leghatásosabb csapásmérő eszközökkel a tömegek befolyásolására törekszik, hogy egy-egy sorsdöntő pillanatban – szavazás – a szemben álló felek valamelyikének javára dőljön el az ütközet, hasznos egy pillantást vetni a harctérre. Mi a háború célja? Kik a szemben álló felek? Hogy áll a küzdelem?

Korszakok és érzékenységek

Szatmárnémetiben ismeretlen tettesek a főtéren álló, március 15-én felavatott Széchenyi István-szobor talapzatára ezt írták: AICI E ROMANIA, ami magyarul annyit tesz: EZ ITT ROMÁNIA. Ami vitathatatlan tény. Ám az ismeretlen firkáló nem bontotta ki az igazság minden részletét. Segítsünk neki. Két szó ugyanis lemaradt. (Nem tudok, nem is akarok megtanulni románul, a Google fordítóprogramját hívom segítségül): AICI E ROMANIA. ASTAZI. Ami magyarul: EZ ITT ROMÁNIA. MA MÉG.

Európa vajúdik

Talán kezdjük Wass Albert üzenetével. „…Likasszák már az égben fönt a rostát / s a csillagok tengelyét olajozzák / szorgalmas angyalok. / És lészen csillagfordulás megint / és miként hirdeti a Biblia: / megméretik az embernek fia”… A kelet-németországi Chemnitz keserű polgárai már éreznek valamit a csillagfordulásból, amit az ellenük kivezényelt baloldali provokátorok sem képesek megakadályozni. Ami azt illeti, nyugaton soha ilyen tökéletességgel nem volt megmérhető az embernek fia és lánya, hogy mennyi benne az öntudat, az otthon, a biztonság elveszítése miatti aggodalom, és mennyi a politikailag korrekt hülyeség.

Véget ér a nyár...

…Persze nem azonnal, az előrejelzések szerint szép szeptemberünk lesz, az indián nyár még kitart, de a politikában egy rövid szusszanásnyi szünet után beindult az élet. Már ahol beindult, mert egyes ellenzéki pártok háza táján mintha véget ért volna minden. Szél Bernadett kivonulásával például bebizonyosodott, hogy Nem Lehet Más a Politika, csak olyan, ami értelmes és a sokaság által támogatott célok mentén szerveződik meg. A Jobbik átolvadása egy új pártba – ez sem látszik sikertörténetnek.

Európa válaszra vár

„Akié a szó, azé a mondat. Akié a mondat, azé a könyv. Akié pedig a könyv, azé a könyvtár – és akié a könyvtár, azé a tudás” – írta Békés Márton történész népszerűvé vált Tihanyi tézisek című esszéjében éppen egy évvel ezelőtt, felvázolván egy kulturális forradalom, honfoglalás, felszabadító hadjárat (megfelelő rész aláhúzandó) szükségességét.

Oldalak