Jelenlegi hely

Bencsik András

Bent az első ötben

Bencsik András képe

Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti beszédét sokan és sokféleképpen magyarázták, ami azért nem meglepő, mert számos új és szokatlan elemet tartalmaz, így lehetőséget kínál arra, hogy ki-ki vérmérséklete, vágyai vagy éppen félelmei szerint emelje ki belőle a számára fontosakat.

Hatharmad

Bencsik András képe

Nem felelős Karl Marx a rémtettekért, amelyeket elkövettek mindazok, akik örököseinek és követőinek vallották magukat, jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a németországi Trierben a filozófus születésének 200. évfordulójára szervezett rendezvénysorozat megnyitóján. Szerinte Marx tevékenysége nem közvetlenül járult hozzá a százmilliós áldozatot követelő kommunista rémuralmak működéséhez, amelyek őt tűzték zászlajukra – tudatták országgal és világgal objektíven a hírügynökségek.

Kérdezni tudni kell

Bencsik András képe

A statisztika különös eszköz, leginkább talán a késhez lehetne hasonlítani. Lehet vele kenyeret szelni, vajat kenni és így tovább, de nem csupán jó dolgokra lehet használni, hanem rossz célra is, elhatározás kérdése az egész. Ha például arra volnánk kíváncsiak, hogy Magyarországon milyen az afroamerikai őseredettel rendelkezők parlamenti képviselete, akkor azt a megdöbbentő, sőt egyenesen lesújtó adatot kapnánk, hogy semmilyen. Egyetlen – mondjuk ki nyíltan – fekete bőrű, afrikai eredetű országgyűlési képviselő sincs a parlamentben. Ez az igazság.

„Mi vagyunk a többség!”

Bencsik András képe

Az április 8-i országgyűlési választásokon a voksolásra jogosultak 70 százaléka, 5 millió 800 ezer ember nyilvánította ki az akaratát. Közülük 2 millió 824 ezer ember a Fidesz–KDNP-t hatalmazta fel a kormányzás jogával, de még a legkisebb parlamentbe jutó párt is több mint 300 ezer szavazatot kapott. Akik most a választások eredménye miatt az utcán tüntetnek, és akik saját állításuk szerint százezren vannak, és magukat többségnek nevezik, valójában a választáson részt vevők 1,7 százalékát teszik ki.

Hogy ez milyen többség? A történelem pontos választ ad.

Nagy idők jönnek

Bencsik András képe

2002-ben mi is tüntettünk. Ott voltam az Erzsébet hídon, emlékszem, Makovecz Imre is megjelent, közelről nézett farkasszemet a rendőrökkel. Aztán hazamentünk. De rettentően nehéz volt elviselni a vereséget. Számolgattunk, elemeztünk, városi legendák keringtek a csalásokról. Végül a polgári körök mozgalma segített elviselni a vereséget. Magunkévá tettük a mágikus mondatot: „továbbra is rendületlenül hiszünk a szeretet és összefogás erejében.” A szeretet és összefogás erejével négy év alatt a Fideszből hatalmas néppárt lett.