Jelenlegi hely

Bencsik András

Rómeó és Akhilleusz

Bencsik András képe

A veronai szerelmesek történetének korhű színrevitele a londoni Shakespeare’s Globe 2009-es előadásában volt látható szombat este az M5 csatornán. A történet, mint tudjuk, Veronában játszódik és két ellenségeskedő olasz családot mutat be: a Montague-kat és a Capuleteket. Montague Rómeó és Capulet Júlia egymásba szeretnek, titkon összeházasodnak, ám a frigy halált hozó bonyodalmakba torkoll.

Isten és a puskapor

Bencsik András képe

Az óév utolsó napjaiban, december 21-én a Nemzeti Választási Iroda befogadta országos népszavazási kezdeményezésemet, ami a http://www.valasztas.hu/2017.-evi-orszagos-nepszavazasi-kezdemenyezesek oldalon megtekinthető. Ez lett a 132. a tavaly benyújtott kezdeményezések körében, és így szól:

A látszat halála

Bencsik András képe

Mondhattam volna, a hazugság halála. Ez az év a valóság és a látszat könyörtelen háborújáról szólt. Ki győzött? Nehéz megmondani. De mindenképpen sikerként könyvelhetjük el, hogy a látszat hadserege, noha minden hadra fogható egységét hadba vetette, nem volt képes átütő sikert elérni. Másfelől a valóság hadserege megvetette a lábát, és bár szó sincs arról, hogy fellélegezhetnének a védők, reménykedhetünk.

Vona megbukott

Bencsik András képe

Még nem tud róla, de Vona Gábor megbukott. Talán kétezer embert volt képes mozgósítani abból az alkalomból, hogy a Jobbikot az évszázad simlije miatt az Állami Számvevőszék az évszázad büntetésével sújtotta. Vona persze megpróbálta úgy eladni a dolgot, mintha Orbán Viktor küldte volna rá a szelindekjeit, azaz megkísérelte a diktatúra kontra demokrácia ellentétpár mentén előadni a játékot.

Uff! Én szóltam

Bencsik András képe

Az Egyesült Államok 25 legértékesebb vállalatának több mint felét, az ötszáz legértékesebb vállalat 43 százalékát első vagy második generációs bevándorlók alapították, állítja a Center for American Entrepreneurship. Ezek között vannak olyanok, amiket még a nagy európai bevándorlás idején alapítottak, ilyen a Pepsi­Co, a DuPont vagy a Colgate. De bevándorlók és leszármazottaik alapították a két technológiai óriást, az Apple-t és a Google-t is. Előbbit a szíriai származású Steve Jobs, az utóbbit az Oroszországban született Sergey Brin.