Bencsik András

A Münchhausen-effektus

Tavaly 91 ezer 600 boldog és szépreményű kisgyermek született meg Magyarországon. További 28 ezer 500 boldogtalan kisgyermek azonban nem született meg, mert művi abortusz áldozatául esett. Ezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy 100 élve születésre 31 halva születés (abortusz) jutott. Egy közkeletű felfogás szerint az abortuszok engedélyezése vagy tiltása nem befolyásolja a születésszámot. Tényleg nem lennénk többen, ha csak tavaly ezt a közel 30 ezer embert (ennyien élnek Esztergomban) engedtük volna megszületni? – teszi fel a kérdést a CitizenGo közösség, amely nemrég petíciót tett közzé az abortuszmentes Magyarországért.

A katasztrófa és az isiász

Erdély és Románia egyesülésének centenáriuma nemcsak román, hanem európai ünnep is, jelentette ki a súlyos isiásszal élet-halál harcot vívó Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. Minden, ami román, egyben európai is, ezért december elsején Európa közösen ünnepli meg a Romániának és Európának is fontos pillanatot, tette még hozzá.

Menetelők Berlinben

Tisztára olyan volt, mint egy Békemenet. A szervezők becslése szerint 240 ezer ember menetelt Berlin központjában egy „nyitott és szabad társadalomért” a rasszizmussal és idegengyűlölettel szemben, írja az MTI. A résztvevők az Alexanderplatztól a Tier­garten parkhoz vonultak egy hat kilométeres útvonalon. Heiko Maas szociáldemokrata német külügyminiszter „erős jelzésnek” írta le a menetet, és mint mondta, nem hagyják, hogy megosszák őket a jobboldali populisták. Ugyanis az új nacionalizmus semmilyen problémát nem old meg, ellenben „a sokszínűség az örökséget, bőrszínt, vallást és életmódot illetően gazdagít, és nem fenyeget minket” – tette hozzá bölcsen.

Oldalak