Jelenlegi hely

Bencsik Gábor

A megtartó lélek

Bencsik Gábor képe

Széles, sima, kékesen csillogó, vastagra hízott jégtakaró borítja a patakból duzzasztott tavat. Erős a jég, biztosan megbírja az embert. Gyerekek játszanak rajta, csúszkálnak, korcsolyáznak önfeledten. A zsilip egyik deszkája azonban, engedve a víz nyomásának, elmozdul a helyéből. Előbb lassan, aztán, ahogy a víz utat tör magának, egyre bővebb sugárban megindul a hideg víz kifelé. Lassabban, mint ahogy az óra kismutatója mozdul, de éppolyan feltartóztathatatlanul elkezd a tó vize kiapadni a jég alól.

A világjobbítás csődje

Bencsik Gábor képe

Az elmúlt három évszázadban (történelmi léptékben korántsem nagy idő) számos kisebb mellett két nagy kísérlet történt arra, hogy az emberi társadalomban meglévő igazságtalanságokat hatalmi eszközökkel eltöröljék: a francia és az orosz forradalom.

Kérdezzük meg Jézust

Bencsik Gábor képe

Menjünk vissza kétezer évet az időben, keressük fel Jézust Jeruzsálemben, és tegyük fel neki a kérdést:

Választási matematika

Bencsik Gábor képe

A 2018-as magyar országgyűlési választások kampánya éppen abban a fázisába ért, amikor a választási matematika van a középpontban. Ez nem hazai sajátosság, fél évvel a választások előtt minden demokratikus ország pártjai ugyanezt teszik. Nézzük, nálunk hogyan fest a feladvány.

Ellenzéki összefogás

Az ellenzéki összefogás olyan, mint a kötelező migránskvóta.

Okos emberek kigondolták, ragaszkodnak hozzá, minden áron erőltetik, és nem veszik észre, hogy életidegen, kivihetetlen, működésképtelen és alkalmatlan.