Fehérváry Krisztina

Egy összeesküvés vége?

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Ingoványos talaj a tervezett elavulás, de szilárdul: nemrég még szinte összeesküvés-elmélet volt, mára azonban olyan szembetűnő méreteket öltött, hogy nehezen, de elindult ellene konkrét és hivatalosabb formákat is öltő tiltakozás. A franciák törvényt hoztak, az olaszok büntettek, az Európai Unió javaslatokat fogalmaz meg, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Fenntarthatóság Felé Egyesület pedig kampányol. Bizonyítani nehéz, ráadásul a gazdasági rendszerünk alapját adja, viszont jó hír, hogy már vannak alternatívák.

Randevú egy életen át

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Február 10-én kezdődik az idei Házasság hete, amelyet immár tizenkettedik alkalommal rendeznek keresztény egyházak és civil szervezetek, hogy felhívják a figyelmet a házasság és a család értékeire, illetve segítséget nyújtsanak a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal küzdőknek. A rendezvény idei arcai dr. Gorove László mentőorvos és felesége, Gorove Kriszta gimnáziumi tanár. A mottójuk: Randevú egy életen át! Öt gyerekük és tizenkét unokájuk van.

Megelőzhető lesz az elbutulás?

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az időskori demencia, elsősorban az Alzheimer-kór előrejelzésén dolgoznak a Nemzeti Agykutatási Program kutatói. Ennek keretében egymástól tanuló mesterséges intelligenciák mondják meg MRI-felvételekről, hány éves agyat ábrázolnak. Ha ugyanis az agy öregebb a páciens életkoránál, az előre jelezheti a kóros elváltozásokat, ez pedig hatékony eszköze lehet a megelőzésnek.

Okoslakások

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az energiatermelés és -felhasználás modellje sokáig nem lépett át az évszázados szokásokon, a technológiai újítások az utóbbi másfél évtizedben jelentős változásokat indítottak el az ágazatban. Az újonnan telepített termelőkapacitások mintegy hetven százalékát már olcsó, megújuló technológiák adják, a felhasználást gazdaságosabbá teszik a takarékos elektromos vagy fűtőeszközök, legújabban pedig az okosotthonok.

Oldalak