Hankó Ildikó

Szolgált, amíg élt

Kategória: 
Fotó: MTI, archív, szerk.

Huszonöt éve halt meg Antall József, a rendszerváltozás után megválasztott első miniszterelnök. Halálos kórját, a nyirokrákot nem sokkal a Magyar Demokrata Fórum 1990-es választási győzelme után diagnosztizálták. Antall pontosan tudta, hogy a betegsége nem pusztán magánügy. Bár nem hozták nyilvánosságra, de mindvégig gondolkodott utódlásáról, tudni akarta, milyen kilátásai vannak betegségének, hogy még idejében felelős döntést hozhasson az ország érdekében.

Lelkek napja

Kategória: 
Fotó: MTI

Az élet természetes velejárója a halál. Mégis, ha elveszítjük szeretteinket, a haza földjét utolsó csepp vérükig oltalmazó hőseinket, ártatlan áldozatul eső testvéreinket, nehéz természetes módon viszonyulni az eseményekhez. Nemzeti ünnepünkön – október 23-án – is megemlékezünk azokról az elhunyt hősökről, akiknek köszönhetően rövid időre a világtörténelem színpadára kerültünk – bő egy héttel később pedig eljön a halottak napja.

A selyemút ismét benépesül

Szinte az egész nyugati világ értetlenül kezelte azt a gazdasági és kereskedelmi fórumot, amelyet a kínai miniszterelnök és 16 kelet-közép-európai ország miniszterelnökének részvételével tartottak Budapesten. Az Új Selyemút program arra a közös múltra épül, amelynek során évezredekkel korábban már együttműködött a magyar és a kínai nemzet.

Oldalak