Hankó Ildikó

Lelkek napja

Kategória: 
Fotó: MTI

Az élet természetes velejárója a halál. Mégis, ha elveszítjük szeretteinket, a haza földjét utolsó csepp vérükig oltalmazó hőseinket, ártatlan áldozatul eső testvéreinket, nehéz természetes módon viszonyulni az eseményekhez. Nemzeti ünnepünkön – október 23-án – is megemlékezünk azokról az elhunyt hősökről, akiknek köszönhetően rövid időre a világtörténelem színpadára kerültünk – bő egy héttel később pedig eljön a halottak napja.

A selyemút ismét benépesül

Szinte az egész nyugati világ értetlenül kezelte azt a gazdasági és kereskedelmi fórumot, amelyet a kínai miniszterelnök és 16 kelet-közép-európai ország miniszterelnökének részvételével tartottak Budapesten. Az Új Selyemút program arra a közös múltra épül, amelynek során évezredekkel korábban már együttműködött a magyar és a kínai nemzet.

Hátországi forradalom

Őszi lombhulláskor aranysárga levelek utaznak a szelek szárnyán, és az egyre halványuló napsugarak évente emlékeztetnek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. Akik átélték azokat a napokat, főleg a legszebb ifjúkorban, azoknak az életét és sorsát örökre meghatározta a lelkesedés, amely a hirtelen kirobbanó szabadságvágyból táplálkozott.

Oldalak