Jelenlegi hely

Kovács Dániel

Európa Vietnamja

Természetesen lehet örülni annak, hogy végre kezd észhez térni Nyugat-Európa is, ahogyan azt is nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy egy magyar ötlet valósul meg, amennyiben csakugyan lesz valami a májusi német–olasz kezdeményezésből, és határvédelmi missziót indít az Európai unió a líbiai-nigeri határon. Ugyanis azt, hogy Európa határait a kontinensen kívül kellene megvédeni – ha tetszik, ha nem - Orbán Viktor miniszterelnök vetette fel még tavaly szeptemberben, egy migrációs csúcstalálkozón.

A nagyhalak sérthetetlenek

Újabb, részben Oroszország ellen irányuló szankciókat sikerült kiverekednie a hidegháborús politizálást erőltető amerikai establishmentnek. A törvény ellen, amelyben a Paul Ryan házelnök által a történelem legszélesebb körű szankciós csomagjának nevezett intézkedések is helyet kaptak, mindössze hárman szavaztak a képviselőházban, és hasonlóan simán ment át a szenátuson is. De még mielőtt a Putyin-ellenes szeánszok terén élen járó mainstream médiában kitörhetett volna az örömmámor, Moszkva olyan helyről kapott segítséget, ahonnan senki, vagy csak nagyon kevesen gondolták volna.

Trump betartott ígérete

Na ugye – mondhatná most Donald Trump, és minden oka meglenne az elégedettségre, ugyanis látványosan megvalósult az egyik kampányígérete, az illegális bevándorlás visszaszorítása. A számok ugyanis azt mondják, hogy hatvan százalékkal kevesebb határsértőt fogtak meg a határon február és május között, mint korábban.

Örvény

Elsőre semmi új nem volt a hétfő hajnali terrortámadásban. Aki éppen nem tudott aludni, vagy korán kelt és álmosan böngészte a híreket, talán át is siklott felette azzal, hogy már megint… elvégre még az előző támadás visszhangja sem ült el egészen. 

Terrorra hangolva

A gyors egymásutánban bekövetkező terrorcselekmények hatására egyre több nyugat-európai politikus üzenné azt választóinak, felveszi a kesztyűt és szembeszáll a terrorral. A pünkösdre időzített londoni merénylet után Theresa May brit miniszterelnök érezte úgy, hogy „ami sok az sok”, majd bejelentette, felülvizsgálná a terrorellenes stratégiát, illetve nagyobb mozgásteret adna a rendőrségnek és a szolgálatoknak.