Kovács István

Szómágia

A 2015-ben indult modern kori migrációs válság kezdete óta folyik a vita a jelenség pontos megnevezésén. A politikai korrektség álszent hívei kezdettől fogva tudatosan kizárólag menekültekről beszéltek, hangsúlyozva, hogy az, amivel szemben állunk, egy olyan humanitárius válság, amelyet kizárólag úgy tudunk megoldani, ha Európa államai „valódi szolidaritást” mutatnak, és mindenkit befogadnak.

A csillagok járása változó

A történelem sajátossága, hogy egy adott korban élők és a korszakot később történelmi távlatból elemző történészek sokszor egészen másként értékelik az eseményeket. Mindez persze magától értetődő, hiszen a hétköznapi embert sokkal inkább foglalkoztatják saját élete problémái, mint a világ dolgainak alakulása. Ráadásul a történelmi korszakok csak a könyvek lapjain alkotnak jól elkülöníthető egységeket, a valóságban az átmenet nem egyik pillanatról a másikra történik.

Jakobinus jogállamiság

A vonatkozó szavazás óta folyamatosan megy a vita arról, hogy akkor most elfogadták-e az úgynevezett Sargentini-jelentést, vagy sem. A kormányzati kommunikáció szerint el sem fogadták, mások véleménye szerint elfogadták ugyan, de csalással, egy kisebb csoport pedig a visszásságokról tudomást sem véve lelkendezik, hogy végre megbüntetik Magyarországot.

Magyar, olasz két jó barát?

Nem túlzás azt állítani, hogy a nyári uborkaszezon Európában az Orbán–Salvini-találkozóval ért véget. Igaz ez még úgy is, hogy miközben a magyar miniszterelnök „csak” az olasz belügyminiszterrel találkozott, addig Andrej Babis cseh miniszterelnököt Conte miniszterelnök fogadta. Miért hát, hogy mégis az alacsonyabb szintű találkozó került az európai média fókuszába? A válasz természetesen sokszorosan összetett, de elöljáróban szögezzük le, hogy az Orbán és Salvini Macron-ellenes koalíciójáról szóló hírek jó helyen kutakodnak. Persze könnyen elintézhetnénk annyival, hogy Salvini és Orbán is a migrációellenességre építik pártjuk politikáját, ezért pedig mindkettőjüknek jól jött a találkozó – ám ennél jóval többről van szó.

Oldalak