Lass Gábor

Liberális kényszerzubbony

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Kísérteties hasonlóságot lát a szocializmus és a kommunizmus, valamint a liberális demokrácia között Ryszard Legutko lengyel filozófus, a kormányzó Jog és Igazságosság pártjának európai parlamenti képviselője. A krakkói Jagelló Egyetem professzorával legújabb könyvének megjelenése alkalmából arról beszélgettünk, milyen veszélyei vannak a liberális demokráciának, és szerinte milyen lenne a kívánatos politikai berendezkedés.

Sorost megállítjuk

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A héten indult a Stop Soros törvénycsomag parlamenti vitája, amely kiegészülve a hetedik Alaptörvény-módosítással, büntethetővé teszi az illegális bevándorlás szervezését. A törvényjavaslatra zúduló hazai és nemzetközi össztűz jól mutatja, hogy a balliberálisok semmit nem értettek az országgyűlési választások üzenetéből.

Józsefvárosi identitás

Kategória: 
Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester országgyűlési képviselővé választása után időközi polgármester-választást tartanak Józsefvárosban, ahol dr. Sára Botond, a jelenlegi alpolgármester indul a Fidesz–KDNP színeiben. A kormánypártok polgármesterjelöltjét kérdeztük a július nyolcadikai választás fontosságáról és arról, minek köszönhető, hogy az ellenzék is elismeri Józsefváros fejlődését.

Unionisták és a szuverenisták

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A köztársasági elnök és a választási szervek vezetői a parlament alakuló ülésén a választási törvény módosítását szorgalmazták. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal arról beszélgettünk, vajon hogyan kellene módosítani a választási törvényt, és melyek még azok a kétharmados törvények, amelyeket az új parlamenti ciklus elején megalkothatnak, illetve módosíthatnak.
 

Oldalak