Jelenlegi hely

Nagy Ida

Egészséges Magyarország

A szakadék széléről kellett visszahozni a magyar egészségügyet

Lepusztult intézményhálózat, elavult diagnosztikai berendezések, éhbérért robotoló orvosok és nővérek, kaotikus betegutak, kilométeres várólisták: ez jellemezte az egészségügyi ellátórendszert 2010-ben. A rendrakáshoz nem csak százmilliárdok kellettek, úrrá kellett lenni a káoszon.

Otthonteremtés segítséggel

2010-hez képest megduplázódott a kiadott építési engedélyek száma

A harmadik Orbán-kormány intézkedéseinek köszönhetően a családok jelentős állami támogatást vehetnek igénybe használt és új lakások vásárlására, önálló lakás vagy ház építésére. Ez hozzásegíti a fiatalokat, hogy túlzott eladósodás nélkül saját otthont teremtsenek maguknak.

A gyermek az életet, a családot jelenti

Máris érezhető a családbarát intézkedések pozitív hatása

Magyarország a negyven éve tartó demográfiai télre rugalmas és széles körű családtámogatási rendszer kiépítésével válaszol. Kardosné Gyurkó Katalint, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökét arról kérdeztük, növekszik-e az intézkedések hatására a gyermekvállalási kedv.

– A hároméves gyes 2010-es visszaállítása még nem hozott születésszám-emelkedést. A munkavállalást megkönnyítő gyed extra 2014-es bevezetése osztatlan sikert aratott a családok körében.

Kiérdemelt biztonság

Elismerték a nők kettős erőfeszítését

A kormányváltás óta emelkednek a nyugdíjak és reálértékük is növekszik, a 2011-ben bevezetett Nők40 programmal pedig a kabinet a nők kettős erőfeszítését ismerte el. Akik éltek a lehetőséggel, azok gyermekeiknek és unokáiknak is több segítséget tudnak nyújtani.

Küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött a mai nyugdíjas nemzedékek. Ifjúságuk idején átélték a kommunista diktatúrát, később, a rendszerváltoztatás után, a kilencvenes évek közepén beleszakadtak a mellékállásokba, hogy polgári életet építsenek a maguk és a gyerekeik számára. S persze ők voltak azok is, akiknek a munkanélküliség alapjaiban rendítette meg az egzisztenciáját. Amit pedig sikerült kimenteniük az átalakulás viharából, az elúszott a szocialista–szabad demokrata kormányok sorozatos megszorításai miatt.

Fenntartható fejlődés

Jól teljesít a gazdaság, emelkednek a bérek

A rendszerváltozás óta most először van rá esély, hogy a hazai reálbérek tartós növekedési pályára álljanak. A fedezetet erre a csökkenő államadósság, a fenntartható GDP-növekedés, az alacsony infláció adja.

A Fidesz–KDNP-kormány gazdasági növekedésre alapozott béremelési törekvéseinek eredményei máris jól láthatóak: éves szinten utoljára tizennégy évvel ezelőtt emelkedtek a bérek olyan ütemben, mint napjainkban. A minimálbér például 2010-ben 73 500 forint volt, amelynek összege 2017-től 127 500 forintra emelkedett. A szakmunkásokat megillető garantált bérminimum hét év alatt 89 500 forintról 161 000 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy 2010 óta nálunk növekedtek a harmadik legnagyobb mértékben a minimálbérek az Európai Unióban. A minimálbér-emelés jövőre is folytatódik: 2010-hez képest 2018-ra a minimálbér közel 88 százalékkal lesz magasabb, a garantált bérminimum pedig több mint duplájára emelkedik jövőre a kormányzati intézkedések és a bérmegállapodás eredményeként.