Nagy Ida

Látszat és valóság

Kategória: 
Fotó: MTI

Immár több mint két éve tart az iszapbirkózás a CEU ügyében. Az ellenzék és a baloldalinak, liberálisnak mondott megmondóemberek mellett a tudományos és egyetemi élet prominens személyiségei is többször lándzsát törtek már a tanszabadság és a jogállamiság mellett az intézmény védelmében, és annyi csúsztatás, féligazság és teljes hazugság kering a médiában, illetve a közösségi oldalakon, hogy érdemes megvizsgálni, mi történt voltaképpen.

Élünk vagy kihalunk

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Az ENSZ prognózisa szerint közepes szintű termékenységgel számolva bolygónk lakossága 2055-re eléri a tízmilliárd főt. Az Ázsiában és Afrikában tapasztalható bébibummot azonban Európa elöregedő lakossága aggodalommal vegyes szomorúsággal szemlélheti: kontinensünket a termékenységi ráta folyamatos csökkenése jellemzi, több ország őslakosságát a kihalás fenyegeti.

Rombolás helyett építkezés

Kategória: 

Gyenge állapotban lévő mellékúthálózat, hiányos közszolgáltatások, a munkahelyek hiánya: nagyjából ilyen okok vezettek a falvak lélekszámának csökkenéséhez, a kistelepülések elsorvadásához az elmúlt évtizedekben. A helyzet megváltoztatását a kormány a Magyar falu programtól várja. Gyopáros Alpárral, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosával beszélgettünk a kínálkozó fejlesztési lehetőségekről.

Demográfiai tél Európában

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Miért és mikor kezdődött a demográfiai tél a keresztény világban? Európa megőrizheti-e kultúráját a mesterségesen is gerjesztett migrációs válság közepette? Elképzelhető-e, hogy fordulat következik be a termékenység alakulásában? Ezekhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Demény Pál demográfussal, a Szent István-rend idei kitüntetettjével.

Oldalak