Nagy Ida

Ők rabolták ki az országot 2.

Kategória: 

Vélhetően soha nem kapunk választ arra a kérdésre, hol tartanánk ma, ha 1972 után nem kezdődik el az ország módszeres kirablása a külkereskedelmi lobbi tagjainak mohó aljassága, a hazai és a külföldi titkosszolgálatok, valamint a Fekete János által vezetett nemzeti bank bábáskodása miatt. De mert a történelemben értelmetlenek a ha szócskával kezdődő mondatok, érdemes megvizsgálni, hogyan dagadt óriásira a nemzedékek életét megnyomorító államadósság, kik helyett nyögjük még ma is a kamatterheket.

Ők rabolták ki az országot

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Évtizedeken át azt hittük, az országot kifosztó vadkapitalizmus Németh Miklós kormányzása alatt, a nyolcvanas évek végén kezdődött. Borvendég Zsuzsanna történész Az „impexek” kora című könyvéből kiderül, a pénzszivattyúkat már az ötvenes években beüzemelték. A hetvenes-nyolcvanas években pedig csúcsra járatták az ország kirablását. Borvendég Zsuzsannával, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatójával beszélgettünk.

Vissza a nyóckert?

Az utóbbi nyolc évben Józsefváros virágzásnak indult. A Palotanegyed terein, kávéházaiban és sörözőiben az egyetemistáknak köszönhetően pezseg az élet, a külső Józsefvárosban, vagyis a Harminckettesek terén túl nagyrészt eltűntek a világháborús és ötvenhatos belövésekkel tarkított, omladozó házak. A Teleki tér környéke is megváltozott, újjáépült piac, hasonlóan a játszótérhez és pihenőparkhoz, felépült a főként hátrányos helyzetű gyerekeknek és fiataloknak elfoglaltságot nyújtó közösségi ház. A valamikori „nyócker” néhány háztömbnyire zsugorodott, szinte hónapról hónapra tovább zsugorodik.

A megfoghatatlan jogállamiság

Különös, de úgy látszik, az Európai Bizottság, Sargentini asszony, a globális érdekcsoportokat képviselő minősítő intézetek és alapítványok aktivistái, valamint a múlt héten a Kossuth téren a rendőröket provokáló, mellüket döngető gorillák és a hiszterizált, fejhangon üvöltöző öregasszonyok közös platformra kerültek. Mindannyian a jogállamiság és a demokrácia lebontásától féltik Magyarországot.

Oldalak