Jelenlegi hely

Nagy Ida

Nyílt kártyákkal

Hát persze, hogy megszavazták. Mármint az Európai Parlament képviselői, hogy elinduljon az eljárás Magyarország ellen, mert szerintük vétettünk az uniós értékek és a demokrácia szabályai ellen. A dologban nincs semmi meglepő. Tulajdonképpen már régóta tudható, hogy az ő uniójuknak már nincs köze Márai Sándor Európájához, ahol nemcsak az áruk, az eszmék is szabadon áramolhattak, s a gondolatokat csak ideig-óráig tudták gúzsba kötni ideológiák.

Alku a jövőről

Macron győzelme új gondolkodni valót ad az európai politikusoknak, hiszen megerősödni látszik az unió legfontosabb erejét adó német–francia tengely. Ezzel együtt tovább erősödnek azok az erők, amelyek az Európai Egyesült Államok felépítésén fáradoznak, és minden nyomásgyakorló képességüket latba vetik a nemzetállamok felszámolására. Ennek egyik nagyon fontos eszköze ugyan a káoszteremtésben nélkülözhetetlen népvándorlás felpörgetése, de más eszközök is vannak még a fegyverraktárakban.

Sarokpontok

Konrad Sutarski lengyel író szerint a huszadik század három pusztító ideológiát szabadított a világra. A kommunizmus és a nácizmus után a harmadik a totalitárius államrend kiépítésére törekvő, neoliberális elvekre épülő globalizmus, amely a washingtoni konszenzus jelszavainak (liberalizáció, dereguláció, privatizáció) 1989-es meghirdetése nyomán égett bele az agyakba.

Irány a Bahamák!

Új fordulatot vett a CEU-botrány. A baloldali sajtó Kovács Zoltán kormányszóvivőt támadja, aki a Közép-Európai Egyetemen szerezte (egyik) diplomáját, majd ott is doktorált a 2000-es években. A szemfüles riporter kiderítette, hogy magyar diplomát nem adhatott ki az egyetem akkor, mikor a kormányszóvivő elvégezte a mesterszakot, hiszen akkor még az intézmény nem rendelkezett hazai akkreditációval. Az amerikai diploma hitelessége is megkérdőjelezhető, hiszen New York államban nem működött Central European University néven felsőoktatási intézmény.

Füttyjel

Hát persze: a magyar bíróság ismét kitett magáért. Lesöpörte több százezer ember jogát ahhoz, hogy derűs nyugalomban és méltóan adja át magát az ünneplésnek.

A magyar bíróság a szabadságjogokra hivatkozva zöld utat adott az ordenáré füttyögőknek, akik középső ujjukat felmutatva szidalmazták a kormányt és sértegették az egybegyűlteket.

A fütyülőket és gazdáikat persze értem.