Nagy Ida

Demográfiai tél Európában

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

Miért és mikor kezdődött a demográfiai tél a keresztény világban? Európa megőrizheti-e kultúráját a mesterségesen is gerjesztett migrációs válság közepette? Elképzelhető-e, hogy fordulat következik be a termékenység alakulásában? Ezekhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Demény Pál demográfussal, a Szent István-rend idei kitüntetettjével.

Sikerágazat lett a nemzetpolitika

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A Kárpát-medencében fiatalok és kevésbé fiatalok ezrei csomagolják össze hátizsákjaikat, hogy útra keljenek, és eltöltsenek néhány napot a nyári szabadegyetemek valamelyikén, Kishegyesen, Gombaszögön, Felsőszinevéren vagy a ma már világhírűnek számító tusnádfürdői táborban, azaz Tusványoson. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkárt e sajátosan magyar nyári csúcsforgalomról kérdeztük.

Milyen felnőni Magyarországon?

Kategória: 
Fotó: shutterstock.com, illusztráció

Milyen családokba érkeznek a megszülető babák? Édesanyjuk vigyáz-e önmagára és magzatára? Várják-e testvérek az érkező kisfiút vagy kislányt? Az édesapák mennyi időt tudnak tölteni a jövevénnyel? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresik a választ a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének kutatói az idén kezdődött Kohorsz ’18 vizsgálat során.

Építs iskolát!

Kategória: 
Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

A másfél évtizedes múltra visszatekintő gödi Búzaszem Iskola kisugárzása olyan erős, hogy a környékről háromszor annyi gyereket szeretnének beíratni, mint ahány növendéket az intézmény fogadni képes. A kismarosi szülők nem nyugodtak bele ebbe a helyzetbe, és a Búzaszem mintájára maguk is iskolaalapításba fogtak.

Oldalak