Jelenlegi hely

Pozsonyi Ádám


Mesés jövő

Pozsonyi Ádám képe

Azt írja az Index – mert az mindig igazat ír –, hogy Budapesten leáll a tömegközlekedés, mert „viszik a sofőröket Bécsbe háromszoros fizetésért”. Nem maguktól mennek, hanem egyenesen viszik őket. Csak úgy ukmukfukk, nyelvtudás és helyismeret nélkül, egy idegen városba. Ahogyan az szokás.

Kedden még a 107-es buszt vezeti valaki, vagy a 62-es villamost, munkaidő végén leparkol a Bosnyák téren, majd beül a kollégákkal az Ibolya presszóba, s másnap már Bécs belvárosában furikázik. Szerintem hiteles.

Petőfi, az ellenség

Pozsonyi Ádám képe

„Ha majd minden rabszolga-nép / Jármát megunva síkra lép / Pirosló arccal és piros zászlókkal / És a zászlókon eme szent jelszóval: / »Világszabadság!«”

Ez az idézet olvasható egy közösségi portálokon terjedő mémen – hirtelen nem jut most eszembe a fogalomra megfelelő magyarítás, de ígérem, majd még gondolkodom –, mely tudvalevőleg az Egy gondolat bánt engemet című közismert Petőfi-vers részlete.

Szatyros lét

Pozsonyi Ádám képe

Tegnap a buszon láttam egy haladó szellemiségű párt. Nem nagy történet, de ha van kis idejük, elmesélem.

A 107-es buszon történt, ami jó kis járat. Hamar bevisz Palotáról a városba. Az ember csak felül, fog egy könyvet, belemélyed, a plebst már nem is kell észrevennie, és mire a harmadik Csathó Kálmán-elbeszélés végére jut – merem ajánlani az urat –, már bent is van a Ferenciek terén.

Tiltás

Pozsonyi Ádám képe

Letiltott egy hétre a Facebook. Rossz fát tehettem a tűzre, már nem emlékszem, hogy mit, de egy pillanatra láttam felvillanni a feliratot, mielőtt kidobott: „Megsértetted a Facebook közösségi alapelveit”, meg egy sort a saját posztomból, ami így kezdődött: „Valami idióta feminista pi…a…”

A többire nem emlékszem, mert repültem.

Esélytelenség

Pozsonyi Ádám képe

Lina videóját nézem. Hogy kicsoda Lina? Fogalmam sincs. Végül is mindegy. Hajnali fél hatkor mindegy az embernek. Ez az az időpont, amikor visszafeküdni felesleges, de felkelni is.

És lehet-e értelmes dolgot csinálni ilyenkor? Mosogasson az ember fél hatkor? Marhaság. De attól, hogy kábán az embert nem érdekli, hogy hol, melyik városban adtak át bekötőutat, meg hogy épp miként alakul a GDP, valamit bambulni kell a kávé mellé. Így került látószögembe Lina, aki a YouTube-on oszt életvezetési tanácsokat.