Sayfo Omar

Megszelídíthető-e az iszlám?

Kategória: 
Fotó: MTI/EPA

Európa-kompatibilissá tehető-e az iszlám? Az európai kormányok évtizedeken keresztül közel-keleti és észak-afrikai országokra bízták a bevándorló muszlim közösségek megszervezését, ami párhuzamos társadalmak kialakulásához és integrációs nehézségekhez vezetett. A nemzetállamoknak vissza kell szerezniük az ellenőrzést a renitens közösségek felett, és világosan ki kell jelölniük a határokat.

Brazília messze van

Kategória: 
Fotó: MTI

Az illiberális világ újabb vezetővel gazdagodott. Ezúttal Latin-Amerika legnagyobb gazdasága, a 210 milliós Brazília élén kezdheti meg munkáját markánsan jobboldali elnök. Fontos diplomáciai momentum, hogy miközben a latin-amerikai államfők nagy arányban tiszteletüket tették az új brazil államfő beiktatásán, a tengerentúlról csak Magyarország és Izrael képviseltette magát a legmagasabb, illetve az Egyesült Államok külügyminiszteri szinten. Orbán Viktor miniszterelnök meghívta Jair Bolsonarót Magyarországra, amit a brazil elnök el is fogadott. Ki Brazília új államfője, és mire lehet számítani elnöksége alatt?

Budapesti, csungkingi két jó barát

Kategória: 
Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Egymásnak adogatják a kilincset Budapesten a kínai gazdasági robbanás zászlóshajójának számító Csungking régió magas rangú politikusai: a nyáron Liu Guiping, a metropolisz alpolgármestere tárgyalt hazánkban a kétoldalú gazdasági kapcsolatok bővítéséről, az ő látogatását Palkovics László innovációs és technológiai miniszter viszonozta novemberben, tegnap pedig Nyugat-Kína egyetlen tartományi jogú városának újabb alpolgármestere látogatott a magyar fővárosba. 

Oldalak